Izrael dan po napadu Irana na jug Libanona poslal še več vojakov

Svet 02. Okt 202407:04 > 08:56 2 komentarja

Iran je v torek zvečer proti Izraelu izstrelil okoli 180 raket, večino so prestregli. Pri prestrezanju raket so sodelovale tudi ZDA. Žrtev ali večje škode ni bilo. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je raketni napad opisal kot veliko napako in napovedal, da bo Iran zanjo plačal. Le nekaj ur po iranskem napadu je Izrael znova napadel Bejrut, danes pa so na jug Libanona poslali še več vojakov. Informacije o kopenski invaziji so še vedno omejene.

V torek popoldne so ZDA opozorile, da je Iran tik pred tem, da izvede raketni napad na Izrael.

Približno tri ure po tem, ob 18.30, je Iran proti Izraelu res izstrelil prve rakete. Po vsej državi so se oglasile sirene, prebivalci pa so se morali umakniti v zaklonišča.

Napad je trajal približno dobro uro, v tem času pa so Iranci po navedbah izraelskih obrambnih sil izstrelili 180 raket. Večino raket je Izrael prestregel, o škodi ali žrtvah ne poročajo.

Nekaj iranskih raket je prestregla tudi ameriška vojska, kar je potrdil ameriški obrambni minister Lloyd Austin. Napovedal je, da bodo z Izraelom ostali v tesnih stikih. Kmalu po iranskem napadu se je oglasil tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je ponovil, da ZDA v celoti podpirajo Izrael ter dodal, da se bo o odzivu na napad pogovoril z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Izraelcem so iranski napad pomagali odbiti tudi Britanci, in sicer z bojnimi letali, poroča BBC.

Delci raket so padli na ozemlje Jordanije, kjer so bili lažje ranjeni trije ljudje.

Izraelci v zaklonišču
Ljudje v Izraelu med iranskim raketnim napadom. (Foto: Ronen Zvulun/REUTERS)

Po navedbah iranske garde je bil raketni napad odgovor na uboj vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale, političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije in iranskega generala Abasa Nilforušana. Ukaz za napad je izdal verski voditelj ajatola Ali Hamenej, ki so ga po smrti Nasrale premestili na varno lokacijo.

Iranci praznujejo napad na Izrael
Iranci praznujejo napad na Izrael. (Foto: West Asia News Agency via REUTERS)

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Iranu sporočil, da je “naredil veliko napako, za katero bo plačal”. “Režim v Iranu ne razume naše odločenosti, da se branimo, in naše odločenosti, da se maščujemo svojim sovražnikom,” je še dejal. Reuters povzema poročanje Axiosa, da bo Izrael v nekaj dneh izvedel povračilni ukrep, ki bi lahko bil usmerjen na objekte za proizvodnjo nafte v Iranu.

Poveljnik iranskih oboroženih sil generalmajor Mohamad Bageri pa je zagrozil, da bodo v primeru povračilnih ukrepov napadli izraelsko infrastrukturo. “Če bodo nadaljevali te zločine ali napadli našo suverenost in ozemeljsko celovitost, se bo nocojšnja operacija ponovila še večkrat in bo usmerjena proti vsej njihovi infrastrukturi,” je dejal. Ob tem je dodal, da je iranska revolucionarna garda pripravljena na ponovitev raketnega napada še z večjo intenzivnostjo.

Letalski promet

Pogled na FlightRadar24 je včeraj pokazal, da so se po tem, ko je Iran izstrelil salvo raket proti Izraelu, letala v širokem loku preusmerila proti severu in jugu, številni proti Kairu in Istanbulu. Po podatkih FlightRadar24 so približno 80 letov, ki so bili namenjeni v Dubaj, Doho in Abu Dabi, preusmerili v Kairo in evropska mesta.

Številni letalski prevozniki so prekinili polete v regijo ali pa se izogibajo uporabi prizadetega zračnega prostora.

Izrael znova nad Bejrut, na jug Libanona dodatne sile

Le nekaj ur po iranskem raketnem napadu so izraelske zračne sile ponovno napadle Bejrut – po njihovih navedbah je šlo za tarče, povezane s Hezbolahom. Izrael je napad napovedal na omrežju X, da bi posvaril civiliste na območju, naj se evakuirajo, čeprav so bila nekatera opozorila izdana sredi noči.

Napadi na Libanon
Bejrut, 2. oktober 2024. (Foto: Amr Abdallah Dalsh/REUTERS)

Izrael je v torek naznanil kopensko invazijo na južni Libanon. Njihove obrambne sile so zjutraj sporočile, da se “omejenim, lokaliziranim in usmerjenim napadom na cilje Hezbolaha na jugu Libanona” pridružujejo dodatne sile. Po navedbah IDF se bodo pridružili kopenskim operacijam.

Še vedno se ne ve, kako obsežna je ta kopenska ofenziva. Izrael jo je opisal kot “omejeno in ciljno usmerjeno operacijo”. Hezbolah je danes zatrdil, da so se spopadli z izraelskimi enotami in jih prisilili k umiku. Spopad je po poročanju BBC izbruhnil v sredo ob zori, ko so izraelske sile poskušale prodreti v mesto Adajseh. Izraelska vojska tega še ni komentirala.

Medtem so hutijevci napadli ladje v Rdečem morju in poškodovali dve plovili. Ladjo Cordelia Moon, registrirano v Panami, je zadel brezpilotni čoln, medtem ko je drugo ladjo, registrirano v Liberiji, zadel izstrelek. Posadki obeh ladij sta ostali nepoškodovani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje