Kako deluje “železna kupola”, ki Izrael brani pred napadi

Svet 14. Apr 202411:17 1 komentar
Iron Dome
Foto: Amir Cohen/REUTERS

V zračnem napadu Irana na Izrael je pomembno vlogo odigral prestrezni sistem Iron Dome oziroma železna kupola. Kako deluje ta napredni obrambni sistem in kdaj so ga prvič uporabili?

Iran je kot povračilo za napad na konzulat v Damasku ponoči na Izrael izstrelil več kot tristo dronov in balističnih raket.

Večino je izraelska zračna obramba po lastnih navedbah prestregla, pri tem je pomembno odigral protiraketni obrambni sistem Iron Dome oziroma železna kupola. Dogajanje lahko spremljate na tej povezavi.

Kaj je Iron Dome in kako deluje

Iron Dome je zasnovan za zaščito pred izstrelki kratkega dosega, deluje pa v vseh vremenskih razmerah, piše BBC.

Protiraketni sistem deluje s pomočjo sofisticiranega radarskega sistema, ki zazna prihajajoče izstrelke z razdalje približno 70 kilometrov. Sistem sam oceni grožnjo in prestreže le tiste izstrelke, za katere prepozna, da so namenjeni proti civilnim ali vojaškim objektom. Prav tako se sistem aktivira sam, ko zazna nevarnost. Ob aktivaciji se sproži sistem, ki lahko proti ciljem v zraku usmeri 20 prestreznih izstrelkov. Po podatkih izraelske vojske je bilo leta 2021 po državi nameščenih 10 tovrstnih izstrelitvenih sistemov. A bi jih lahko bilo danes še več.

Kdaj so ga prvič uporabili

Sistem so razvili leta 2006 po spopadu med Izraelom in Hezbolahom, oboroženim šiitskim gibanjem iz Libanona, ki podpira palestinski Hamas.

Iron Dome
Iron Dome (Foto: Ayal Margolin/REUTERS)

Hezbolah je takrat proti Izraelu usmeril na tisoče raket, kar je v Izraelu povzročilo gmotno škodo. Umrlo je nekaj deset državljanov, piše BBC. Takrat je izraelsko državno podjetje Rafael Advanced Defencesystems ob podpori ZDA razvilo železno kupolo. Prvič so jo uporabili leta 2011, ko je sistem prestregel raketo, ki je bila namenjena iz Gaze proti Aškelonu. Od takrat je sistem steber izraelske zračne obrambe.

Koliko stane

Cena enega prestreznega izstrelka po nekaterih ocenah znaša med 40.000 in 50.000 dolarjev (med 37 tisoč in 47 tisoč evrov). 20 prestreznih izstrelkov, ki so na enem sistemu, tako torej stane med 800.000 in milijon dolarjev (med 749 tisoč in 937 tisoč evrov). Kot rečeno, so imeli Izraelci leta 2021 po državi nameščenih 10 tovrstnih sistemov.

Prihaja železni žarek

Izrael trenutno razvija nov prestrezni sistem Iron Bean oziroma železni žarek. Ta bo izstrelke prestregal z lasersko tehnologijo. Po navedbah Izraela bo ta “sistem spremenil pravila igre”, saj je njegovo delovanje veliko cenejše od obstoječih sistemov, a še ni operativen, navaja agencija AP.

Nočni iranski napad z droni na Izrael je bil s tehničnega vidika šibek in kot tak bolj opozorilo Izraelu ter njegovim zaveznikom, meni Jelena Juvan, predavateljica na katedri za obramboslovje ljubljanske Fakultete za družbene vede. Več v članku: Slovenska obramboslovka o napadu na Izrael: “To je bilo simbolno dejanje”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje