Netanjahu: Izrael je le korak od zmage v vojni proti Hamasu

Svet 07. Apr 202414:58 > 22:17 12 komentarjev
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: IMAGO/PROFIMEDIA)

Točno pol leta od vdora palestinskega odporniškega gibanja Hamas v Izrael se izraelska vojska umika iz mesta Han Junis in celotnega območja na jugu Gaze. Kaj izraelski umik iz juga Gaze pomeni za nadaljevanje izraelske strategije obstreljevanja Gaze, ni jasno. Predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu je medtem jasen, da premirja ne bo, dokler se ne vrnejo vsi talci. V svojem nagovoru pa je dejal tudi, da je Izrael zgolj korak od zmage v vojni proti Hamasu.

Izraelska vojska je danes sporočila, da se umika iz mesta Han Junis in celotnega območja na jugu Gaze. Število izraelskih vojakov v palestinski enklavi, ki jo je Izrael začel obstreljevati natanko pred pol leta, sicer ostaja precejšnje. Kaj umik z juga Gaze pomeni za nadaljnjo strategijo izraelskih napadov, ni jasno, poročajo tuje agencije.

“98. divizija izraelskih obrambnih sil, ki je zaključila svojo misijo v Han Junisu, se umika iz Gaze in se bo začela pripravljati na prihodnje operacije,” so danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočile izraelske obrambne sile. Izraelska vojska je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdila, da so se z juga Gaze tako umaknile vse čete izraelske vojske. Dodali so, da je v Gazi še vedno veliko izraelskih enot, ki “zagotavljajo svobodno delovanje izraelske vojske in izvajajo varnostne operacije”.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal izraelski obrambni minister Yoav Galant, so se izraelske enote umaknile, “da bi se pripravile na prihodnje misije, vključno z misijo v Rafi”.

Po navedbah dpa ni jasno, kaj izraelski umik iz juga Gaze pomeni za nadaljevanje izraelske strategije obstreljevanja Gaze, niti ni jasno, kako bo umik vplival na morebitno izraelsko ofenzivo na mesto Rafa, kamor se je zateklo okoli milijon in pol notranje razseljenih Palestincev.

Na protivladnih demonstracijah v Izraelu pozivi k dogovoru o talcih

V več izraelskih mestih so v soboto potekali protesti proti vladi Benjamina Netanjahuja, potem ko je izraelska vojska našla truplo enega od talcev, ki jih je 7. oktobra lani zajelo palestinsko islamistično gibanje Hamas. Udeleženci shodov so zahtevali dogovor o talcih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Protest v Tel Avivu.
Foto: PROFIMEDIA

Največji je bil shod v Tel Avivu, kjer se je po navedbah organizatorjev zbralo okoli 100.000 ljudi, med njimi so bile družine talcev. Demonstranti so izrazili razočaranje nad nezmožnostjo vlade, da bi osvobodila talce, ki so še vedno v Gazi in jih zadržujejo Hamas in njegovi zavezniki. V množico v Tel Avivu je po poročanju britanskega BBC med protestom zapeljal avtomobil, pri čemer je bilo poškodovanih pet ljudi. Policija je sporočila, da so voznika aretirali. Kasneje je policija množico v Tel Avivu nasilno razgnala.

Netanjahu: Izrael je le korak od zmage v vojni proti Hamasu

Predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu je danes zatrdil, da je Izrael le korak od zmage v vojni proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas in da ne bo premirja, dokler Hamas ne bo izpustil izpusti vseh izraelskih talcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Od zmage nas loči le en korak, toda cena, ki smo jo plačali za to, je boleča in srce parajoča,” je dejal Netanjahu v nagovoru svojemu kabinetu natanko pol leta od vdora palestinskega odporniškega gibanja Hamas v Izrael, ki je sprožil silovito izraelsko ofenzivo na Gazo. “Premirja ne bo, dokler se ne vrnejo vsi talci. To se preprosto ne bo zgodilo,” je dodal.

Borci Hamasa so v napadu na Izrael 7. oktobra lani ubili okoli 1.200 ljudi in zajeli 253 talcev. V Gazi jih ostaja še okoli 130, od tega naj bi jih bilo 30 mrtvih. Izrael je v odgovor sprožil silovito ofenzivo na Gazo, kjer je izraelska vojska po najnovejših podatkih tamkajšnjih palestinskih oblasti doslej ubila najmanj 33.175 ljudi, potem ko je v zadnjem dnevu umrlo 38 ljudi.

Agencije Združenih narodov in druge humanitarne organizacije so danes obsodile uničujoč davek, ki ga je v šestih mesecih zahtevala vojna v Gazi in opozorile, da so razmere v palestinski enklavi “več kot katastrofalne”. “Šest mesecev je grozljiv mejnik,” je sporočila Mednarodna zveza društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje