Netanjahu napovedal napad na Rafo, kjer je zatočišče našlo milijon Palestincev

Svet 09. Feb 202417:35 > 20:47 1 komentar
Rafa
Foto: PROFIMEDIA

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je vojaškemu vodstvu naročil, naj pripravi načrt za evakuacijo civilistov iz mesta Rafa na jugu Gaze. Naročil je tudi uničenje borcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki tam delujejo, je sporočil njegov urad. V Rafi je sicer trenutno več kot polovica od 2,4 milijona prebivalcev Gaze.

“Nemogoče je doseči cilj vojne, ne da bi odstranili Hamas in njegove štiri bataljone v Rafi. Jasno je, da intenzivne dejavnosti v Rafi zahtevajo, da se civilisti evakuirajo z območja spopadov,” je še sporočil urad izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Urad palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je medtem Netanjahujevo načrtovanje ofenzive v Rafi označil za “resnično grožnjo in del izraelskega načrta za prisilno odstranitev Palestincev z njihove zemlje”. Urad je dodal, da bosta izraelska in ameriška vlada v celoti odgovorni za posledice takšne poteze, ter Varnostni svet ZN pozval k ukrepanju.

Egipt je medtem v luči zaostrovanja varnostnih razmer ob meji z Gazo v zadnjih dveh tednih namestil 40 tankov in oklepnih vozil, poroča katarska televizija Al Džazira.

Izraelske sile so sicer že v četrtek začele letalske napade na Rafo, na vzhodu mesta pa je bilo slišati streljanje tankov. V enem od napadov je bilo po navedbah Al Džazire davi ubitih osem ljudi, vključno z najmanj tremi otroki.

Pred vojno je v Rafi živelo približno 200.000 ljudi, od začetka izraelske ofenzive v Gazi pa je tam zatočišče našlo več kot milijon Palestincev, ki so pred spopadi pobegnili iz drugih delov enklave. Rafa je tudi zadnje glavno naselje na območju Gaze, kamor izraelske enote še niso vstopile, pa tudi glavna vstopna točka za humanitarno pomoč.

V luči priprav na izraelsko ofenzivo v Rafi so v četrtek v ZDA opozorili na katastrofo, ki bi jo takšna ofenziva brez ustreznega načrtovanja lahko povzročila. Združeni narodi pa so opozorili, da bi ofenziva le še poglobila humanitarno krizo v enklavi.

Tudi agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je danes posvarila pred izraelsko ofenzivo v Rafi. “V Rafi je čutiti vse večjo zaskrbljenost in paniko. Ljudje nimajo pojma, kam naj gredo v primeru ofenzive na mesto, ki je bilo v zadnjih dneh že bombardirano,” je dejal vodja agencije Philippe Lazzarini.

Dodal je, da bi vsaka obsežna vojaška operacija le še okrepila neskončno tragedijo, ki se odvija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski načrti o vojaški ofenzivi na mesto Rafa na jugu Gaze so zaskrbljujoči, je danes na omrežju X zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Prepričan je, da bi imela ofenziva katastrofalne posledice in bi le poslabšala že tako težke humanitarne razmere v tej palestinski enklavi. Borrell je prav tako opozoril, da je v Rafi trenutno 1,4 milijona Palestincev, ki nimajo varnega zatočišča in jim grozi lakota.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje