Bela hiša razočarana zaradi obtožb Netanjahuja: “Res ne vemo, o čem govori”

Svet 20. Jun 202421:00 5 komentarjev
Benjamin Netanjahu
Foto: Amir Cohen/REUTERS

Ameriška vlada je razočarana nad kritikami Benjamina Netanjahuja, ki je pred dnevi zatrdil, da ZDA poskušajo zadržati pošiljko orožja za Izrael, so sporočili iz Washingtona. Netanjahu 'razočarani' ameriški vladi odgovarja, da bo za dobavo streliva trpel tudi "osebne napade".

Kritike izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja glede ameriških dobav orožja Izraelu so moteče in zaskrbljujoče, glede na vse, kar je ta vlada doslej zagotovila Izraelu in bo to počela še naprej, je danes novinarjem v Washingtonu povedal tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby.

“Nobena druga država ne stori več, da bi Izraelu pomagala pri obrambi pred grožnjo, ki jo predstavlja Hamas, in drugimi regionalnimi grožnjami,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP še dodal Kirby.

Netanjahu je v videoposnetku, ki ga je pred dvema dnevoma objavil na omrežju X, dejal, da si ne more predstavljati, da bi lahko ameriška vlada zadržala orožje in strelivo za Izrael. “Res ne vemo, o čem govori,” je v odzivu na njegove izjave dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Netanjahu se je danes nemudoma odzval na kritike Bele hiše in dejal, da Izrael nujno potrebuje ameriško strelivo v “tej vojni za lasten obstoj”, poroča AFP. Dodal je, da je pripravljen trpeti tudi osebne napade, če to pomeni, da bo Izrael dobil strelivo, ki ga potrebuje.

Vodja ameriške diplomacije Antony Blinken je pojasnil, da ZDA še naprej preverjajo določene dobave bomb za Izrael, ki so jih prekinili zaradi strahu, da bi jih izraelske sile lahko uporabile za napade na gosto naseljena območja v Rafi na jugu Gaze, vendar pa vse druge dobave vojaške pomoči potekajo normalno.

Kirby pa je povedal še, da naj bi se Blinken in svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan še danes sestala z izraelskim svetovalcem za nacionalno varnost Zahijem Hanegbijem in ministrom za strateške zadeve Ronom Dermerjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje