Nič več deljenja Netflixovega gesla s prijatelji in sorodniki?

Svet 23. Apr 202214:58 2 komentarja
netflix
PROFIMEDIA

Delnice Netflixa so ta teden padle, potem ko je platforma poročala o prvi izgubi naročnikov po več kot desetletju. Podjetje je opozorilo, da je eden od dejavnikov, ki škoduje prihodku, razširjena skupna uporaba gesel.

Ali to pomeni, da bo pretočna platforma na milijone gledalcem onemogočila uporabo skupnih računov? Ne povsem. A to bi lahko pomenilo, da bodo Netflixovi naročniki po vsem svetu morda morali plačati, da bi obdržali svoje otroke, prijatelje ali sodelavce na svojih računih.

Netflix že leta naročnikom omogoča, da prosto delijo svoja gesla. Pravzaprav je Netflix v pismu vlagateljem v torek priznal, da je takšna politika verjetno pripomogla k njegovi rasti, ker je na ta način “več ljudi uporabljalo platformo in v njej uživalo”.

Toda ta rast se je naglo ustavila in iz Netflixa so v torek sporočili, da zdaj preučujejo, kako “najbolje unovčiti deljenje”. Podjetje je ugotovilo, da 222 milijonov gospodinjstev storitev plačuje, Netflix pa uporablja še najmanj 100 milijonov gospodinjstev.

Je to konec skupne uporabe gesla za Netflix?

Kaj torej to pomeni za vaš račun? Ni jasno, saj Netflix šele ugotavlja, kako naj zasluži več denarja z deljenjem računa. Prejšnji mesec so iz podjetja sporočili, da se že eno leto ukvarjajo z vprašanjem, kako “članom, ki delijo geslo z nekom zunaj svojega gospodinjstva, omogočiti, da to storijo enostavno in varno, hkrati pa za to plačajo nekoliko več”.

Podjetje je na treh trgih uvedlo dve testni funkciji, imenovani “Dodatni član” in “Prenos profila”. Stroški se razlikujejo glede na številne dejavnike, vendar so pri Netflixu dejali, da je funkciji mogoče uporabiti za “le delček cene osnovne naročnine“. Z možnostjo “Dodatni član” lahko naročniki na Netflixove standardne in premium naročnine dodajo največ dve osebi, ki ne živita z njimi. Ta dodatna člana bosta imela poln dostop do glavnega računa, svoj profil in prijavo. Dodatna članstva se ne bodo štela v skupno število naročnikov Netflixa, ki za storitev plačujejo.

Torej če imate na svojem Netflixovem računu nekoga, ki ne živi v vašem gospodinjstvu – otroka na fakulteti, prijatelja, daljnega bratranca – boste za njegov dostop doplačali. Možnost “Prenos profila” omogoča naročnikom, da prenesejo svoje podatke o profilu – in sicer zgodovino ogledov – na nov plačan račun.

Obe funkciji trenutno preizkušajo v Čilu, Kostariki in Peruju. Netflix običajno testira nove funkcije na manjših trgih, preden jih uvede v večjem obsegu. Trenutno še ni jasno, ali se bosta možnosti “Dodatni član” ali “Prenos profila” razširili tudi na druge trge ali pa bodo idejo opustili. Ker delnice podjetja strmo padajo in vlagatelji dvomijo o vnovični rasti, je zelo verjetno, da bi se te ali podobne možnosti lahko prej ali slej uresničile.

Netflixu bodo sledili tudi drugi

“Vedno smo poskušali omogočiti preprosto skupno uporabo znotraj gospodinjstva, s funkcijami, kot so profili in arhivi. Čeprav so bili ti zelo priljubljeni, so ustvarili zmedo, kdaj in kako je mogoče Netflix deliti z drugimi gospodinjstvi,” so v torek sporočili iz podjetja. “Čeprav vsega tega trenutno ne bomo mogli unovčiti, menimo, da je to velika kratkoročna do srednjeročna priložnost.”

Po drugi strani pa bi se lahko odločitev, da stranke plačajo za privilegij delitve svojih računov, podjetju maščevala. Netflix je na začetku tega leta že zvišal cene; dodatni stroški bi lahko vplivali na zmanjšanje števila naročnikov.

Netflix je še vedno na začetku procesa, kako zaslužiti s skupno rabo gesel, in če bo omejil to prakso, bodo druge pretočne platforme verjetno sledile njegovemu zgledu. Netflixova odločitev kot vodilnega v svetu pretakanja bi lahko imela posledice za vso panogo.

Avtor:  Frank Pallotta/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje