Neuspešen poskus Severne Koreje, raketa je po izstrelitvi eksplodirala

Svet 26. Jun 202407:43 0 komentarjev
Severna Koreja izstrelila rakete
Izstrelitev vodene rakete v Severni Koreji. Fotografija iz arhiva. (Foto: PROFIMEDIA)

Severna Koreja je izvedla nov poskus izstrelitve rakete, a se je končalo neuspešno z eksplozijo v zraku.

Severna Koreja je danes izvedla nov poskus izstrelitve, a je bil neuspešen, saj je raketa eksplodirala v zraku.

Raketa je poletela iz bližine Pjongjanga v smeri vzhoda proti odprtemu morju. Izstrelitev rakete je zabeležila tudi japonska obalna straža. Več podrobnosti o izstrelitvi južnokorejsko obrambno ministrstvo ni razkrilo, je pa njihova tiskovna agencija Yonhap poročala, da je šlo po oceni vojske za hiperzvočno raketo.

Severna Koreja je po lastnih navedbah že večkrat testirala hiperzvočne rakete, ki jih je zaradi hitrosti težko prestreči. Novo testiranje rakete se je zgodilo ravno pred začetkom skupnih vojaških vaj ZDA, Južne Koreje in Japonske. Američani so na vaje poslali tudi eno od svojih letalonosilk.

Severnokorejski namestnik obrambnega ministra Kim Kang-il je v ponedeljek v izjavi, ki so objavili državni mediji, obtožil ZDA in Južno Korejo provokativnega vedenja zaradi prihoda letalonosilke. Državi sicer redno zavračata obtožbe Severne Koreje, da se s skupnimi vojaškimi vajami pripravljata na napad.

Čeprav proti Severni Koreji veljajo številne mednarodne sankcije, ki naj bi omejile njen jedrski in raketni program, pa Pjongjang že leta razvija rakete, tudi takšne, ki bi lahko nosile jedrske konice. Napetosti na Korejskem polotoku se že dolgo močno zaostrujejo. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja znatno povišala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov ter okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!