Severna Koreja naj bi izstrelila nove rakete, gre že za četrti poskus letos

Svet 02. Feb 202406:37 1 komentar
Severna Koreja
Foto: Korean Central News Agency/REUTERS

Severna Koreja je danes po navedbah Seula izstrelila nove vodene rakete. Južnokorejska vojska je izstrelitev neznanega števila vodenih raket zaznala danes okoli 11. ure po lokalnem času. Severna Koreja je rakete izstrelila z zahodne obale v smeri Rumenega morja.

Južnokorejska vojska je namreč zaznala več raket, ki so bile izstreljene z zahodne obale Severne Koreje.

To je bila že četrta izstrelitev raket letos, poročajo tuje tiskovne agencije.

Južnokorejska vojska je izstrelitev neznanega števila vodenih raket zaznala danes okoli 11. ure po lokalnem času. Severna Koreja je rakete izstrelila z zahodne obale v smeri Rumenega morja. Zaradi izstrelitve je vojska okrepila nadzor in je v tesnem stiku z ZDA, so dodali v sporočilu.

Pjongjang je okrepil testiranje raket. Nazadnje je več raket izstrelil v torek. Pred tem pa je Severna Koreja potrdila, da je testirala vodeni raketi tipa pulhwasal-3-31, ki naj bi predstavljali novo generacijo strateških manevrirnih izstrelkov. Izstrelitev v nedeljo je spremljal tudi severnokorejski voditelj Kim Jong-un.

V nasprotju z balističnimi testiranje vodenih raket v skladu s trenutnimi sankcijami ZN proti Pjongjangu ni prepovedano. Manevrirni izstrelki imajo sicer običajno reaktivni pogon in letijo nižje od bolj izpopolnjenih balističnih raket, zato jih je težje odkriti in prestrezati.

Odnosi med Korejama se v zadnjem času močno zaostrujejo. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja znatno povečala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov ter okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA. Obe strani sta tudi opustili ključne sporazume za zmanjšanje napetosti in okrepili varnost na meji. ZDA in Južna Koreja sta medtem okrepili vojaško sodelovanje in izvedli že več skupnih vojaških vaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje