New York Times: Predsednik ZDA Biden razmišlja o izstopu iz predsedniške tekme

Svet 03. Jul 202418:49 3 komentarji
Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je po poročanju New York Timesa ključnemu zavezniku dejal, da se zaveda, da morda ne bo mogel rešiti svoje kandidature, če mu v prihodnjih dneh ne bo uspelo prepričati javnosti, da je po katastrofalnem nastopu na prvi debati v Atlanti primeren za ta položaj.

Ameriški predsednik Joe Biden je svojemu zavezniku po poročanju The New York Timesa povedal, da še tehta, ali bo na novembrskih volitvah kandidiral proti svojemu nasprotniku Donaldu Trumpu.

New York Times še piše, da je anonimni ključni zaveznik ameriškega predsednika dejal: “Ve, da če bo imel še dva takšna dogodka, bomo do konca tedna v drugačnem položaju.” Uredniki NYT so po prvem soočenju sicer že pozvali Bidna, naj umakne svojo kandidaturo.

Anonimni vir je poudaril, da se aktualni ameriški predsednik še vedno bori za ponovno izvolitev, vendar se zaveda, da so njegovi naslednji nastopi ključnega pomena. Drugi anonimni svetovalec je za New York Times povedal, da se Biden “dobro zaveda političnega izziva, s katerim se sooča”.

Predsednik je svoj neprepričljiv nastop pripisal izčrpanosti, potem ko se je tik pred debato “nekajkrat odpravil na pot okoli sveta”. Priznal je, da te poti pred debato niso bile najboljša ideja.

Dodal je, da ni poslušal nasvetov svojih svetovalcev in da je po vrnitvi skoraj zaspal na odru. “To ni opravičilo, je pa razlaga,” je dodal, medtem ko je priznal: “Nisem imel najboljše noči.”

Navedbe, da naj bi Biden razmišljal o izstopu iz predsedniške bitke, je predstavnik Bele hiše Andrew Bates označil za “popolnoma napačne” in dejal, da Bela hiša ni imela dovolj časa za odziv na poročanje medija.

Novica sicer prihaja po njegovem precej medlem nastopu na soočenju s Trumpom v Atlanti, ko je z zaspanim in defenzivnim nastopom sprožil mnoge dvome, ali je pri svoji starosti sploh še lahko primeren kandidat za najvišjo uradniško funkcijo v ZDA. V debati je bil precej neuspešen tudi pri zavračanju in izpostavljanju neresničnih, netočnih in zavajajočih Trumpovih navedb. Po informacijah ameriškega časnika naj bi tudi Bidna skrbelo, ali je po njegovem poraznem nastopu v debati uspešen politični povratek sploh še mogoč.

Po nastopu na soočenju so sicer v Demokratski stranki anonimno pozivali k Bidnovemu umiku kandidature. Demokratski član kongresa Lloyd Doggett iz Teksasa pa je prvi med njimi, ki je Bidna tudi javno pozval k umiku iz predsedniške tekme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje