Newyorčane skrbi virus Zahodnega Nila: po mestu škropijo z insekticidi

Svet 27. Avg 202410:08 0 komentarjev
tigrasti komar
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko so v New Yorku diagnosticirali nekaj primerov okužbe z virusom Zahodnega Nila, so se mestne oblasti odločile, da ukrepajo. Komarje, ki lahko prenašajo nevarne bolezni, preganjajo z insekticidi.

Oblasti največjega ameriškega mesta New York so se odločile za razprševanje insekticidov proti komarjem, ki prenašajo različne bolezni in viruse, na čelu z virusom Zahodnega Nila, poročajo lokalni newyorški mediji. Škropiti so že začeli v Bronxu in Staten Islandu, sledili pa bodo Manhattan, Brooklyn in Queens.

Mestne zdravstvene oblasti so to najavile nekaj dni po novici o hospitalizaciji nekdanjega šefa oddelka za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA Anthonyja Faucija.

83-letnega Faucija so v bolnišnici zdravili en teden, potem ko se je doma v Washingtonu okužil z virusom Zahodnega Nila, poroča televizija CBS.

V New Yorku so o prvih primerih okužbe z virusom Zahodnega Nila poročali pred tednom dni v Queensu in na Manhattnu. Diagnozo so postavili štirim ljudem, trije so bili hospitalizirani.

Virus Zahodnega Nila prizadene osrednji živčni sistem, vendar se pri večini okuženih ljudi ne pojavijo nobeni simptomi. Zboli le eden na okrog 150 okuženih, od katerih potem eden od desetih umre. Najbolj ogroženi so starejši od 60 let.

Komarji so v New Yorku običajno najbolj aktivni od aprila do oktobra, vendar znanstveniki pravijo, da lahko višje temperature, povezane s podnebno krizo, pospešijo rast populacije komarjev in število pikov.

Virus Zahodnega Nila ni edina bolezen, ki jo prenašajo komarji. Prejšnjo sredo so na več območjih Massachusettsa uvedli prostovoljno policijsko uro, potem ko se je starejši moški okužil z nevarnim virusom vzhodnega konjskega encefalitisa, ki pogosto povzroči smrt, poroča CBS.

Po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) sta bila primera okužb s tem virusom odkrita tudi v Vermontu in New Jerseyju. Vsako leto poročajo le o peščici primerov okužb, ki so zelo resne, saj okrog 30 odstotkov okuženih oseb umre. Cepiv ali zdravil še ni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!