Pariz v boj proti komarjem: bo dezinsekcija nova normalnost tudi v Evropi?

Svet 02. Sep 202316:52 2 komentarja
Tigrasti komar
Tigrasti komarji, ki lahko prenašajo viruse denga, čikunguja in zika, se namreč iz rodne jugovzhodne Azije širijo tudi proti zahodu, vse do Evrope. (Foto: PROFIMEDIA)

Tigrasti komarji, ki so lahko prenašalci nevarnih bolezni, se vedno hitreje širijo tudi po Evropi, kar je mogoče pripisati tudi posledicam podnebnih sprememb. Tokrat so se znesli tudi nad Pariz. Da bi se izognili verižnemu širjenju virusnih bolezni, ki jih prenašajo, so se tamkajšnje mestne oblasti odločile, da ne bo šlo brez dezinsekcije. Gre za prvi tovrsten ukrep v Parizu.

Po poplavah so tudi v Sloveniji poročali o invaziji nadležnih komarjev. S podobnimi nevšečnostmi se spopadajo tudi naši južni sosedje, ki so s pomočjo strokovnjakov prišli do ugotovitve, da naj bi osebo, ki bo eno uro stala ob Dravi v Osijeku, pičilo med 50 in 60 komarjev.

Pomembno pa je razlikovati zgolj med nadlogo in nevarnostjo prenosa nevarnih bolezni, je za N1 pred kratkim pojasnila dr. Katja Adam. V Sloveniji še niso zabeležili nobenega primera katere od nevarnih bolezni, ki jih komarji posredno prenašajo.

Po drugi strani so v Parizu pred kratkim obravnavali dva primera okužb z virusom denga, zaradi česar so morali ukrepati. Zdravstvene oblasti so se z insekticidi podale na območja francoske prestolnice, kjer se zadržuje največ tigrastih komarjev, poročajo britanski Guardian. Gre za prvo tovrstno posredovanje v Parizu, ki pa je stalna praksa v številnih tropskih državah. Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko hiter in množičen porast tigrastih komarjev, ki lahko prenašajo tudi bolezni, med drugim pripisali podnebnim spremembam.

V Parizu so se v boj nad komarje podali v zgodnjih četrtkovih urah. Pristojni so zaprli cesti, o akciji obvestili tudi tamkajšnje prebivalce ter jih posvarili, da ostanejo doma. V zaščitni opremi in z razpršilom, s katerim so zatirali škodljivce, so se odpravili do dreves, zelenih površin in ostalih območji, kjer se razmnožujejo komarji, so zapisali na Guardianu.

Dr. Katja Adam z Univerze na Primorskem je pred kratkim za N1 pojasnila, da se tovrstnih ukrepov zatiranja komarjev v Sloveniji ne bomo posluževali, dokler bodo komarji zgolj nadležni in ne bodo prenašali bolezni. V kolikor pa bo izbruhnila katerakoli izmed bolezni, ki jih posredno prenašajo, bodo ukrepali tudi z dezinsekcijo, še doda ena izmed vodilnih raziskovalk komarjev pri nas.

Kot rečeno, pa tovrstni prizori niso tuji prebivalcem tropskih mest, na njih pa se bomo morda morali navaditi tudi v Evropi. Tigrasti komarji, ki lahko prenašajo viruse denga, čikunguja in zika, se namreč iz rodne jugovzhodne Azije širijo tudi proti zahodu, vse do Evrope.

Namestnica pariškega župana Anne Souyris, ki je pristojna za zdravstveno politiko, je za Guardian pojasnila, da so se v Parizu za tovrsten ukrep odločili prvič, na jugu Francije pa se na ta način proti nevšečnežem borijo že nekaj let.

Z ugrizom okuženega postane komar prenašalec bolezni

Regionalni zdravstveni organ za prestolnico ARS Ile-de-France je za Guardian pojasnil, da želijo na ta način zmanjšati tveganje prenosa virusa denga. V bližini območja, kjer so izvedli preventivno akcijo, so namreč zabeležili dva primera okužbe s tem virusom. Obe osebi sta za mrzlico denga sicer zboleli po vrnitvi s potovanja v tujini.

Če tigrasti komar ugrizne osebo, ki je virus prinesla iz tujine, ta postane prenašalec bolezni. Mestne oblasti so torej z zaplinjevanjem območij v pariški regiji, kjer živi približno 12 milijonov ljudi, želele preprečiti verižno širjenje virusa.

Tigrasti komarji (latinsko Aedes albopictus) so se v Evropi sicer pojavili v prvem desetletju tega stoletja. Od takrat se izredno hitro širijo proti severu, največ pa se jih je ustalilo v Franciji, Nemčiji in Švici.

“Gre za tveganje, ki se bo še stopnjevalo”

Strokovnjaki pojasnjujejo, da so za razmah nepridipravov med drugim krive toplejše temperature, ki so posledica podnebnih sprememb. Toplejše vreme je skrajšalo inkubacijsko dobo jajčec, zime pa niso več dovolj hladne, da bi ubile tigraste komarje, so pojasnili za Guardian.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje