Neznani predmet nad Poljsko verjetno ruska raketa, Nato pozorno spremlja razmere

Svet 29. Dec 202318:54 5 komentarjev
raketa
Simbolična fotografija (Foto: PROFIMEDIA)

Neznani predmet, ki je zjutraj iz Ukrajine vstopil v zračni prostor Poljske, je najverjetneje bila ruska raketa, so sporočili iz poljske vojske. Predsednik Andrzej Duda je sklical svet za nacionalno varnost, Nato pa je napovedal pozorno spremljanje razmer na Poljskem.

Neznani predmet, ki je davi iz Ukrajine vstopil v zračni prostor Poljske, je najverjetneje bila ruska raketa, ki pa je zgolj prečkala poljsko nebo, je danes pojasnil načelnik poljskega generalštaba Wieslaw Kukula.

Po srečanju sveta za nacionalno varnost, ki ga je sklical predsednik Andrzej Duda, je Kukula povedal še, da so na teren napotili strokovnjake, ki bodo ugotovili, ali je pri spremljanju projektila morda prišlo do tehnične napake.

Da je incident nad vzhodno Poljsko mogoče povezati z današnjim obsežnim ruskim raketnim napadom na Ukrajino, je za poljsko televizijo TVN24 že prej dejal tiskovni predstavnik operativnega poveljstva oboroženih sil Jacek Goryszewski. Poljske sile so v odzivu povišale bojno pripravljenost zračne obrambe, vzletela sta tudi lovca.

Nato pozorno spremlja razmere na Poljskem

Zveza Nato pozorno spremlja razmere na Poljskem je po incidentu, je sporočil generalni sekretar severnoatlantskega zavezništva Jens Stoltenberg. Na družbenem omrežju X je še zapisal, da se je o incidentu že pogovarjal z Dudo. Stoltenberg je tudi poudaril, da je Nato solidaren s članico zavezništva, spremlja razmere in bo v stiku s Poljsko, ko bodo ugotovljena dejstva v zvezi z raketo.

Incident mogoče povezati z obsežnim ruskim napadom na Ukrajino

Incident nad vzhodno Poljsko je po ocenah strokovnjakov mogoče povezati z današnjim obsežnim ruskim raketnim napadom na Ukrajino. Po navedbah Kijeva so ruske sile ponoči in zjutraj nad Ukrajino iz več smeri izstrelile 122 raket in 36 t. i. kamikaze dronov. Zračna obramba je sestrelila 70 odstotkov izstrelkov.

Če gre pri neznanem predmetu nad Poljsko res za raketo, to ne bi bil prvi tak incident. Novembra 2022 je na poljsko vas Przewodow blizu meje z Ukrajino padel izstrelek ukrajinske zračne obrambe in zahteval dve smrtni žrtvi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje