Nikola Tesla prisegal na eno sadje: verjel je, da izboljšuje mentalno ostrino

Navdih 06. Sep 202419:48 0 komentarjev
Nikola Tesla
Foto: PROFIMEDIA

Veliki vizionar 20. stoletja Nikola Tesla je prisegal na eno sadje, ki naj bi ga užival vsak dan za malico. Verjel je, da mu pomaga pri ustvarjalnosti in mentalni ostrini.

Veliki izumitelj Nikola Tesla je posebno pozornost namenil prehrani in izbiral izdelke, ki so o njegovem mnenju pomembna hrana za možganske celice in zagotavljajo energijo.

Tesla je bil znan po svoji izbiri prehrane, ki je temeljila predvsem na rastlinskem izvoru. Po nekaterih virih je Tesla bil večino življenja vegetarijanec, saj je verjel, da mu brezmesna hrana poveča energijo in izboljša mentalno osredotočenost, poroča Klik.hr.

V enem izmed intervjujev je delil svojo prehransko filozofijo. “Hrana je morda najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na našo sposobnost razmišljanja in ustvarjalnosti,” je po poročanju portala dejal Tesla.

Čeprav je bil Tesla znan po skromnosti in preprostosti prehrane, je tudi precej eksperimentiral. Po nekaterih virih je imel tudi obdobja posta, saj je verjel, da se bo s tem očistil toksinov in izboljšal mentalno ostrino.

Podrobnosti o njegovi prehrani so pogosto skrivnostne in kontroverzne, a mnogi raziskovalci se strinjajo, da je imela Teslova skromna rastlinska prehrana ključno vlogo pri ohranjanju njegove vitalnosti.

Kar zadeva dnevni urnik obrokov, je imel Tesla nenavadne navade. Za zajtrk je običajno spil eno do dve skodelici toplega mleka in pojedel nekaj jajc. Za kosilo pogosto ni imel ničesar, torej se je držal dveh glavnih obrokov na dan: zajtrka in večerje. Za večerjo je jedel zelenjavo in juho, za malico pa kos sira in jabolko. Za to sadje naj bi menil, da izboljšuje delovanje možganov.

V nasprotju s splošnim priporočilom, da ljudje potrebujejo osem ur spanja na dan, je Tesla redko spal in trdil, da ga pomanjkanje spanja ne moti. Njegove navade spanja so bile nenavadne in zdravniki so na splošno predlagali več spanja za ohranjanje zdravja. Tesla pa je trdil, da je dovolj le nekaj ur spanja.

Tesla je bil znan po svojem asketizmu in nadzoru, njegova prehrana in spalne navade pa so bile del njegove posebne življenjske filozofije. Za te navade, ki so nekoliko nekonvencionalne, je menil, da so mu pripomogle pri ustvarjalnosti. Umrl je, ko je bil star 86 let. Gre za precej visoko starost za tisti čas.

Rojen je bil 10. julija 1865 v Smiljanu na Hrvaškem, takrat še pod avstrijskim cesarstvom. Njegov oče je bil srbski pravoslavni duhovnik metropolije v Sremskih Karlovcih, mama pa hči pravoslavnega duhovnika. Leta 1992 je srbsko stran sicer močno razburilo miniranje in uničenje Teslovega spomenika v Gospiću, ki je bil postavljen leta 1981. Umrl je leta 1943.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!