Nizka volilna udeležba zaznamovala prvi krog francoskih regionalnih volitev

Svet 20. Jun 202119:42 > 21:04 0 komentarjev
Regionalne volitve v Franciji
Christian Hartmann/REUTERS

Na ozemlju Francije se je začel prvi krog regionalnih volitev, volilna udeležba pa je bila do 17. ure 26-odstotna.

V Franciji se je danes začel prvi krog regionalnih volitev. Kot prva so se volišča odprla v francoskem čezmorskem ozemlju Reunion. Zadnja volišča se bodo ob 18. uri po lokalnem času ali ob polnoči po srednjeevropskem času zaprla v čezmorskih ozemljih Gvadelupe in Martinik.

Volilna udeležba je bila do 17. ure po podatkih francoskega notranjega ministra 26,27 odstotka, kar nakazuje, da bi lahko na tokratnih volitvah dosegli rekordno nizko udeležbo. Skupno ima volilno pravico skoraj 46 milijonov ljudi. Doslej so najnižjo volilno udeležbo v prvem krogu volitev v Franciji dosegli leta 2010. Takrat je bila volilna udeležba do 17. ure 39,29 odstotka.

Tako sta svoj glas danes oddala francoski predsednik Emmanuel Macron in njegova soproga Brigitte Macron: 

Regionalne volitve v Franciji leto dni pred predsedniškimi veljajo za pomemben pokazatelj političnega vzdušja v državi. Napovedi rezultatov so zaradi zapletenega sistema težavne, se pa nakazujejo možnosti, da bi stranka Nacionalni zbor skrajno desne političarke Marine Le Pen lahko prvič osvojila zmago v eni od regij.

Marine Le Pen
Jean-Paul Pelissier/REUTERS

Zapleten volilni sistem

Volitve, ki potekajo vsakih šest let, bi morale biti že marca, a so jih oblasti zaradi epidemije covida-19 prestavile za tri mesece. Danes poteka prvi krog, drugi bo teden dni pozneje. Če v prvem krogu določena lista osvoji več kot 50 odstotkov glasov, zasede četrtino sedežev v regionalnem svetu, preostali se po proporcionalnem sistemu porazdelijo med ostale, ki so prejele vsaj pet odstotkov. V nasprotnem primeru je potreben drugi krog, v katerega se uvrstijo liste z najmanj desetimi odstotki glasov.

Prav zapleten volilni sistem je eden od razlogov, da so napovedi rezultatov težavne. K temu dodatno prispevata še običajno nizka volilna udeležba, ki bi lahko letos dosegla le okrog 40 odstotkov, ter učinek taktičnega glasovanja, v okviru katerega se osrednje stranke ponavadi združijo, da bi skrajni desnici preprečile zmago.

Emmanuel Macron
Christian Hartmann/REUTERS

Glede na anketo agencij Ipsos in Sopra Steria iz minulega konca tedna kandidati skrajno desnega Nacionalnega zbora v prvem krogu vodijo v šestih od 13 regij, a bi lahko v drugem krogu v vseh izgubili, kot se je zgodilo že leta 2015. Vendarle bi stranki tokrat lahko uspela osvojitev prve regije, in sicer Provansa-Alpe-Azurna obala, kjer njeno listo vodi Thierry Mariani. Njegova lista je danes osvojila 33 odstotkov glasov, kar je tri odstotke več od desnosredinske stranke Renauda Muselierja, ki se je povezala s stranko francoskega predsednika Macrona.

Oslabljeni stranki predsednika Macrona Naprej republika se obeta zmaga v največ eni regiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!