Mark Rutte prevzel vodenje Nata: ima tri prednostne naloge

Svet 01. Okt 202407:02 > 16:46 5 komentarjev
Jens Stoltenberg in Mark Rutte
Stoltenberg predal vodenje Nata v roke Marka Rutteja. (Foto: Yves Herman/REUTERS)

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte je danes od Norvežana Jensa Stoltenberga prevzel vodenje zveze Nato, pri čemer je med tremi prednostnimi nalogami zavezništva izpostavil nadaljnjo podporo Ukrajini pri soočanju z rusko agresijo. Prav tako sta pomembna okrepitev kolektivne obrambe in odvračanja ter sklepanje partnerstev po svetu, je dejal.

Zveza Nato je Marka Rutteja, ki se je tedaj še poslavljal s položaja nizozemskega premierja, za naslednika Jensa Stoltenberga na čelu vojaškega zavezništva potrdila konec junija letos, potem ko je njegov edini konkurent, romunski predsednik Klaus Iohannis odstopil od kandidature.

57-letni Rutte, ki je že četrti Nizozemec na čelu zavezništva v njegovi 75-letni zgodovini, je v okviru posebnega zasedanja Severnoatlantskega sveta danes tudi uradno prevzel vodenje 32-članskega zavezništva. Stoltenberg je ob tem svojemu nasledniku simbolično predal kladivo za vodenje sej.

Ob prihodu na sedež Nata v Bruslju, kjer je potekala predaja poslov, je novi generalni sekretar med tremi prednostnimi nalogami zavezništva izpostavil nadaljnjo podporo Kijevu pri njegovem spopadanju z rusko agresijo. “Zagotoviti moramo, da bo Ukrajina prevladala kot suverena, neodvisna in demokratična država,” je povedal.

Mark Rutte
Rutte prvič uporabil kladivo za vodenje sej. (Foto: Yves Herman/REUTERS)

Prav tako pa sta po Ruttejevih besedah pomembni drugi dve prednostni nalogi. Ena od teh je okrepitev odvračalne in obrambne drže Nata, pri čemer je treba za obrambo nameniti več proračunskih sredstev. Tretja prioriteta pa je poglobitev partnerstev s tretjimi državami.

“Ena stvar se zagotovo ne bo spremenila, to je Natovo osnovno poslanstvo, da branimo naše ljudi, naše narode in seveda vrednote,” je še povedal ob prihodu na sedež zavezništva.

Svojemu predhodniku se je zahvalil za uspešno vodenje zavezništva v zadnjih desetih letih in za prijateljski odnos, ki sta ga začela graditi leta 2010 kot premierja svojih držav na vrhu Nata v Lizboni. Poudaril je, da je predaja vodenja v zadnjih mesecih potekala brezhibno.

Jans Stoltenberg se bo s položaja poslovil po desetih letih, pri čemer je prepričan, da zavezništvo pušča v varnih rokah. “Bil je premier koalicijske vlade, tako da zna sklepati kompromise, kar je ključno za dobro vodenje Nata. Pokazal pa je tudi zavezanost transatlantskemu zavezništvu in podpori Ukrajini. Zna sklepati kompromise, ko je treba, vendar pa jih ne sklepa, ko gre za naše temeljne vrednote,” je sredi septembra v poslovilnem nagovoru povedal o svojem nasledniku.

Zvezo 32 evropskih in severnoameriških držav Rutte prevzema v času naraščajočih napetosti v svetu, vključno z vojno na evropski celini. Na nadaljnjo podporo zavezniških držav Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo, pa tudi vlogo ZDA v Natu bi lahko pomembno vplival rezultat ameriških predsedniških volitev čez nekaj več kot en mesec.

Novega generalnega sekretarja morebiten vpliv izida volitev v ZDA na enotnost v zavezništvu ne skrbi. Dodal je, da zelo dobro pozna tako republikanskega kandidata Donalda Trumpa kot demokratsko kandidatko Kamalo Harris in da bo lahko sodeloval z obema.

Čestitke iz tujine

“Dragi Mark Rutte, želim vam vse najboljše v vlogi generalnega sekretarja Nata,” je na omrežju X zapisala Ursula von der Leyen ter pozvala h krepitvi partnerstva med EU in obrambnim zavezništvom.

Nekdanjemu nizozemskemu premierju je na omrežju X čestital tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. “Poglobljeno sodelovanje med EU in Natom je v spreminjajočem se globalnem okolju ključnega pomena,” je ocenil in izrazil prepričanje, da je Rutte pravi človek za reševanje izzivov, povezanih s čezatlantsko varnostjo.

Na Ruttejev prevzem položaje so se odzvali tudi v Kijevu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izrazil željo po produktivnem sodelovanju z Nizozemcem, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Želim mu veliko uspeha v tej novi vlogi in se veselim produktivnega sodelovanja pri krepitvi evroatlantske varnosti in našega partnerstva z zavezništvom,” je zapisal na družbenih omrežjih in dodal, da Ukrajina medtem nadaljuje svojo po do polnopravnega članstva v Natu.

Rutte na čelu Nata
Foto: Yves Herman TPX/REUTERS

Menjavo na čelu zveze so pozdravili tudi v Washingtonu in Londonu. “Povsem sem prepričan, da bo nadaljeval naše delo pri oblikovanju Nata, ki bo močnejši, večji in odločnejši kot kdaj koli prej pri svojem poslanstvu ustvarjanja varnejšega sveta za naše narode,” je v izjavi sporočil predsednik ZDA Joe Biden.

Tudi britanski premier Keir Starmer mu je čestital in dejal, da se veseli sodelovanja v okviru Nata, med drugim glede “neomajne podpore Ukrajini”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje