Ruttejevi kandidaturi za vodenje Nata kaže vse bolje, podpira ga tudi Orban

Svet 18. Jun 202418:16 0 komentarjev
Mark Rutte
Mark Rutte (Foto: PROFIMEDIA)

Madžarski premier Viktor Orban je danes po pogovoru z odhajajočim nizozemskim premierjem Markom Ruttejem sporočil, da Madžarska podpira njegovo kandidaturo za generalnega sekretarja zveze Nato. Podporo mu je izrekla tudi Slovaška. Odprta ostaja samo še podpora Romunije, katere predsednik Klaus Iohannis se prav tako poteguje za položaj.

“Z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom smo dosegli pomemben dogovor. Dogovorili smo se, da madžarsko osebje ne bo sodelovalo v dejavnostih Nata v Ukrajini in da se za njihovo podporo ne bodo uporabljala madžarska sredstva,” je danes v objavi na omrežju X sporočil madžarski premier Viktor Orban.

Madžarski premier je namreč v začetku meseca kot pogoj za podporo kandidaturi odhajajočemu nizozemskemu premierju Marku Rutteju postavil tudi sporazum, po katerem Madžarski ne bi bilo treba sodelovati v Natovih operacijah proti Rusiji v Ukrajini.

“Rutte je potrdil, da v celoti podpira ta sporazum in da ga bo podpiral tudi, če bo postal naslednji generalni sekretar Nata. Madžarska je glede na njegovo obljubo pripravljena podpreti kandidaturo premierja Rutteja za generalnega sekretarja Nata,” je danes še sporočil Orban.

Vprašljiva le še podpora Romunije

Rutte si je glede na besede slovaškega predsednika Petra Pellegrinija uspel zagotoviti tudi podporo Slovaške. Vprašanje tako ostaja zgolj še podpora Romunije, saj se za položaj generalnega sekretarja Nata poteguje tudi romunski predsednik Klaus Iohannis.

Naslednika Stoltenberga bodo predvidoma naznanili še pred julijskim vrhom zavezništva v Washingtonu. Kandidat za izvolitev potrebuje soglasno podporo vseh 32 članic. Rutte si je doslej že zagotovil podporo večine držav članic Nata, vključno s pomembnimi glasovi ZDA, Združenega kraljestva in Nemčije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!