Nov ameriški paket sankcij proti Rusiji: na seznamu tudi moskovska borza

Svet 12. Jun 202418:20 1 komentar
borza v moskvi
Foto: PROFIMEDIA

ZDA so naznanile vrsto novih sankcij proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino. Te bodo vključevale več kot 300 posameznikov in organizacij v Rusiji, pa tudi v drugih državah. Poleg novih sankcij ameriško ministrstvo za finance razširja tudi svojo opredelitev ruske vojaško-industrijske baze.

Finančna ministrica ZDA Janet Yellen je pojasnila, da so novi ukrepi namenjeni oteževanju dobav iz tretjih držav v Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Povečujemo tveganje za finančne institucije, ki se ukvarjajo z ruskim vojnim gospodarstvom in odpravljamo poti za izogibanje ter zmanjšujemo ruske možnosti za izkoriščanje dostopa do tuje tehnologije, opreme, programske opreme in storitev informacijske tehnologije,” je dodala. Na posodobljeni seznam sankcij so ZDA med drugim uvrstile moskovsko borzo in več njenih hčerinskih družb.

Poleg novih sankcij ministrstvo za finance razširja svojo opredelitev ruske vojaško-industrijske baze. Do sedaj so sankcije proti tujim bankam uvajali le zaradi podpiranja ruske obrambne industrije, po novem pa lahko sankcije doletijo tudi tuje finančne ustanove zaradi transakcij s katero koli pravno ali fizično osebo pod sankcijami ali ruskimi bankami, kot sta VTB ali Sberbank. Seznam izpostavljenih tarč se je povečal z več kot 1.000 na približno 4.500.

Washington omejuje tudi zagotavljanje storitev informacijske tehnologije in določene programske podpore osebam v Rusiji. Najnovejše sankcije vplivajo na več kot 90 oseb in organizacij na Kitajskem, v Južni Afriki, Turčiji in Združenih arabskih emiratih, ki so po obtožbah ZDA s pomočjo blaga in storitev omogočile nadaljevanje vojne in rusko izogibanje sankcijam.

Neimenovani visoki uradnik ameriške vlade je danes novinarjem povedal, da so sankcije doslej svetovni izvoz v Rusijo zmanjšale za 90 milijard dolarjev, izvoz iz ZDA v Rusijo pa se je praktično ustavil za vse razen za nekatere medicinske izdelke, še navaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje