Nov pomorski incident med Tajvanom in Kitajsko

Svet 04. Jul 202410:42 1 komentar
Tajvan, Kitajska
Dado Ruvic/ilustracija/REUTERS

Tajvanska ribiška ladja je bila v sredo udeležena v incidentu severnozahodno od otočja Penghu v Tajvanski ožini, ko se ji je približala kitajska obalna straža. Nov pomorski incident med državama sledi torkovemu pridržanju tajvanske ribiške ladje blizu otočja Kinmen in vnovičnemu približevanju kitajskih vojaških letal in plovil otoku.

Tajvanska obalna straža je v sredo zvečer po pozivu tajvanske ribiške ladje, ki naj bi se ji približalo “nedoločeno število” plovil kitajske obalne straže, na območje incidenta napotila tri patruljne ladje. Potem ko je tajvanska ribiška ladja zapustila območje severnozahodno od otočja Penghu v Tajvanski ožini, je kitajska obalna straža ni več ovirala in se ji ni približevala, je sporočila tajvanska obalna straža in dodala, da je okrepila patruljni nadzor na omenjenem območju.

Nov incident v vodah Tajvanske ožine, ki jih Peking obravnava kot kitajske teritorialne vode, se je zgodil po tem, ko so kitajske oblasti v torek v bližini otočja Kinmen pridržale in pregledale tajvansko ribiško ladjo z dvema Tajvancema in tremi Indonezijci na krovu. Ladja naj bi nezakonito ribarila v bližini obale kitajske province Fujian, je sporočila kitajska obalna straža. Tajvanska agencija za ribištvo medtem zatrjuje, da se je incident zgodil na “tradicionalnem ribiškem območju”, ki ga uporabljata obe strani.

Kitajsko pridržanje tajvanskega plovila je morda dejanje psihološke vojne, s katerim želi Peking ustvarjati dodaten pritisk, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij ocenil visoki tajvanski varnostni uradnik. Tajvansko obrambno ministrstvo je danes sporočilo še, da so v torek in sredo v bližini Tajvana zaznali 30 kitajskih vojaških letal in osem plovil kitajske mornarice.

Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 sicer deluje neodvisno od kitajske celine, vendar Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja in napoveduje vnovično vzpostavitev nadzora nad njim, po potrebi tudi s silo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje