Kitajska končala obsežne vaje. Tajvan: Gre za očitno provokacijo svetovnega reda

Svet 25. Maj 202409:33 0 komentarjev
Tajvanska vojska
Tajvan podrobno spremlja korake kitajske vojske (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajska je zaključila obsežne dvodnevne vojaške vaje okoli Tajvana. Na otoku so jih ostro obsodili in označili za očitno provokacijo svetovnega reda, ki sproža resne skrbi in obsodbe mednarodne skupnosti, so sporočili iz urada tajvanskega predsednika. Kitajska je med drugim preizkušala napade, katerih cilj bi bili tajvanski voditelji, pa tudi pristanišča in letališča.

Kitajska je v petek zvečer naznanila konec obsežnih dvodnevnih vojaških vaj okrog Tajvana, ki jih je označila za preizkus zmožnosti prevzema otoka.

Tajvan je danes vaje obsodil kot očitno provokacijo svetovnega reda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vaje je Kitajska začela v četrtek, tri dni po inavguraciji novega tajvanskega predsednika Laj Čing Teja, ko je Peking v njegovem nagovoru prepoznal priznanje neodvisnosti.

Vsega skupaj je v vajah, v okviru katerih je kitajska vojska obkolila otok, sodelovalo 111 letal in več deset plovil, je sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo.

V petek pozno zvečer je državna televizija CCTV-7 poročala, da je vojska uspešno zaključila operacijo. Glede na navedbe analitikov za kitajsko tiskovno agencijo Šinhua so se njena plovila tajvanski obali približala bolj kot kadarkoli doslej. Med drugim so preizkušali napade, katerih cilj bi bili tajvanski voditelji, pa tudi pristanišča in letališča.

Tajpej je danes vaje označil za očitno provokacijo mednarodnega reda. “Nedavna enostranska provokacija Kitajske ne le spodkopava status quo miru in stabilnosti v Tajvanskem prelivu, ampak je tudi očitna provokacija mednarodnega reda, ki sproža resne skrbi in obsodbe mednarodne skupnosti,” je v izjavi zapisal urad tajvanskega predsednika.

Vaje so bile del stopnjevanja kampanje ustrahovanja, v okviru katere je Kitajska v zadnjih letih izvedla že niz podobnih vaj v bližini Tajvana.

Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 sicer deluje neodvisno od kitajske celine, vendar Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja in napoveduje vnovično vzpostavitev nadzora, po potrebi tudi s silo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!