Nov ruski napad na ukrajinsko železnico. Se pripravlja nova ofenziva?

Svet 26. Apr 202415:54 > 20:01 5 komentarjev
doneck železniška
Foto: REUTERS

Rusija je v četrtek med železniškim transportom ciljala zahodno oborožitev v ukrajinskih regijah Doneck in Harkov, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Gre za "standardne korake pred ofenzivo" je za AFP dejal neimenovani ukrajinski vojaški vir. Medtem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ob zadostni tuji pomoči prepričan v ukrajinsko zmago.

Kot ob sklicevanju na ukrajinske vire navaja francoska tiskovna agencija AFP, ti dogodki sledijo trendu ruskih napadov na železniško infrastrukturo in kažejo na prihajajočo ofenzivo.

Neimenovani ukrajinski vojaški vir je za AFP potrdil, da je Rusija v zadnjem obdobju, ko uživa premoč v oborožitvi, okrepila napade na železnice z namenom oviranja in uničevanja dobav orožja z Zahoda. Kot pravi, gre za “standardne korake pred ofenzivo”. Ukrajina se spričo zmanjšanih dobav s strani zahodnih zaveznic in težav pri mobilizaciji zadostnega števila vojakov sooča z zahtevnim položajem na fronti kot tudi sicer v spopadih z ruskimi silami.

Ruska vojska v zadnjih mesecih niza uspehe na bojiščih v Donbasu, ob pomanjkljivi ukrajinski zračni obrambi pa uspešno cilja tudi infrastrukturo na ozemlju celotne Ukrajine.

Ubiti trije uslužbenci ukrajinskih železnic

Navedbe o okrepljenih napadih so potrdili tudi pri ukrajinskem upravitelju železniškega omrežja. Trije uslužbenci Ukrajinskih železnic so bili ubiti, še štirje pa ranjeni v četrtkovem napadu v doneški regiji, so sporočili iz podjetja. Še isti dan pa je deset civilistov utrpelo poškodbe v ruskem napadu na železniško poslopje v harkovski regiji.

Navedeni napadi se skladajo s trditvami ruskega obrambnega ministrstva, ki trdi, da so njihove sile ciljale izključno zahodno oborožitev.

V Kijevu v strahu pred ruskim napadom evakuirali dve bolnišnici

Oblasti v ukrajinski prestolnici so danes napovedale evakuacijo dveh bolnišnic zaradi strahu pred ruskimi napadi, poročajo tuje tiskovne agencije. Povod za to je bil videoposnetek, ki naj bi prikazoval vojaško osebje znotraj bolnišnic. V Kijevu so ga označili za sovražno provokacijo in poskus iskanja izgovora za napad.

Oblasti v Kijevu so zaradi morebitne grožnje ruskega raketnega napada odredile nujno evakuacijo dveh bolnišnic. “To je povezano z videoposnetkom, ki se množično širi po spletu, v njem pa dejansko napovedujejo napad na te zdravstvene ustanove,” so danes sporočile kijevske mestne oblasti. Na videoposnetku je videti, da se v bolnišnicah nahaja vojaško osebje, kar naj bi upravičilo napad, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Gre za popolno laž in provokacijo sovražnika, ki skuša na ta način najti izgovor za napad na družbeno infrastrukturo prestolnice,” so še zapisali v izjavi.

Mestne oblasti v Kijevu so ob tem napovedale, da bodo obe bolnišnici izpraznili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Delamo vse, kar je v naši moči, da bi paciente in zdravnike čim prej premestili v druge zdravstvene ustanove v prestolnici,” so še sporočili.

volodimir zelenski
Foto: REUTERS

Zelenski ob zadostni tuji pomoči prepričan v ukrajinsko zmago

Rusija je zamudo pri potrjevanju vojaške pomoči v kongresu ZDA izkoristila za prevzem pobude na bojišču, je danes mednarodnim zaveznikom na virtualnem srečanju skupine za Ukrajino dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob zadostni tuji pomoči je prepričan v vojaško zmago Kijeva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Večmesečna politična preigravanja med republikanci in demokrati v ameriškem kongresu glede odobritve nove pomoči za Ukrajino so se sklenila v torek, ko je senat potrdil več kot 60-milijardni paket pomoči Kijevu za obrambo pred rusko agresijo. V vmesnem času so ruske sile znova prevzele pobudo na fronti na vzhodu Ukrajine, hkrati je bila ukrajinska infrastruktura ob pomanjkljivi zračni obrambi redna tarča ruskih raket in dronov. Z novo vojaško pomočjo bodo ukrajinske sile lahko ne samo stabilizirale fronto, ampak se premaknile tudi naprej in dosegle cilje v vojni, je prepričan Zelenski.

Ob tem je poudaril, da je ukrajinska vojska odvisna od podpore mednarodnih partnerjev, med katerimi prevladujejo ravno ZDA. Poudaril je, da bi ruska zmaga pomenila dodatne težave po svetu, saj da se “agresija širi, ko ni ustavljena”. Zelenski je med naštevanjem potreb ukrajinskih sil poseben poudarek dal sistemov zračne obrambe patriot. Kot je dejal, bi Ukrajina za zaščito svojih mest potrebovala še najmanj sedem takšnih sistemov.

Sistem zračne obrambe iris-T SLM
Sistem zračne obrambe iris-T SLM nemškega proizvajalca Diehl Defence (Foto: PROFIMEDIA)

Španija in Grčija odrekli dobavo sistemov zračne obrambe

K dobavi enega sistema se je nedavno zavezala Nemčija, takšne pomoči pa si v Kijevu ne morejo obetati tudi od Španije in Grčije. Španska obrambna ministrica Margarita Robles je na današnjem srečanju povedala le, da bo Madrid ukrajinskim silam dobavil neopredeljeno število raket, ne pa tudi enega od svojih treh sistemov. Kot poroča britanski BBC, je grški premier Kiriakos Micotakis že pred današnjim srečanjem za medije izjavil, da mora Grčija skrbeti za lastno zračno obrambo.

Je pa novo pomoč Ukrajini v vrednosti ene milijarde dolarjev danes predstavil ameriški obrambni minister Lloyd Austin. Ta pomoč vključuje rakete dolgega dosega, oklepna vozila, topniško strelivo, kot tudi sisteme zračne obrambe in je del v kongresu odobrenega paketa. Obenem je danes naznanil še pošiljko šest milijard dolarjev vredne vojaške opreme. To bo največja enkratna dobava ameriške pomoči Ukrajini od začetka vojne pred več kot dvema letoma in bo vključevala strelivo za zračno obrambo, vključno z raketami za sistem patriot, topniške izstrelke, drone in podporo za vzdrževanje opreme.

Na virtualnem srečanju je govoril tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je opozoril na ruske poskuse delovanja na ozemljih zaveznic Ukrajine. Nemčija je minuli teden pridržala dve osebi, osumljeni načrtovanja sabotaž, s katerimi naj bi skušali ovirati pomoč Ukrajini, še en domnevno vohunski dvojec pa je bil v Londonu obtožen požiga skladišča, povezanega z ukrajinski podjetji. Stoltenberg je prepričan, da takšni incidenti držav ne bodo odvrnili od nudenja pomoči Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje