Nova analiza Inštituta za vojne študije: presenetljiv ukrajinski protinapad

Svet 07. Jun 202216:42 2 komentarja
Ukrajina
Fotografija je simbolična (REUTERS)

Ukrajinske sile naj bi nedavno prevzele nadzor nad nekaterimi vasmi na meji med črnomorskima regijama Mikolajev in Herson in odbile več ruskih protinapadov. Med drugim so Ukrajinci v preteklih dneh v presenetljivem protinapadu osvobodili večji del Severnega Donecka. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu pa je danes dejal, da so ruske sile v celoti zavzele stanovanjska območja mesta Severodoneck.

Inštitut za vojne študije (ISW) v svoji zadnji analizi ugotavlja, da je Ukrajincem uspel presenetljiv protinapad, v katerem so osvobodili večji del Severodonecka. Pretekli teden so Ukrajinci poročali, da Rusi obvladajo 80 odstotkov mesta, po podatkih ISW pa so zdaj Ruse potisnili nazaj do vzhodnega obrobja mesta. Gre za strateško pomembno mesto v Lugansku, zadnjem velikem mestu v tej regiji pod nadzorom Ukrajincev, zato so Rusi tja poslali večino svojih sil. Danes je sicer ruski obrambni minister Sergej Šojgu dejal, da so njihovi vojaki v celoti zavzeli stanovanjska območja v mestu in da si prizadevajo vzpostaviti nadzor nad industrijskim območjem mesta in najbližjimi naselji.

Hkrati analitiki na ameriškem inštitutu menijo, da je Ukrajincem uspelo potisniti rusko ladjevje z obale Črnega morja več kot sto kilometrov stran. Guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj je na Telegramu zapisal, da v mestu Lisičansk poročajo o ranjenih, potem ko sta bili v ruskem obstreljevanju poškodovani trg in šola. Pojasnil je tudi, da so bili dozdajšnji ruski napadi na območju Bahmuta odbiti, vendar je opozoril, da se začenja nov ruski protinapad, poroča BBC. Ruske sile trenutno napredujejo proti mestu Slovjansk, še enemu strateškemu cilju v regiji Donbas. Prav tako naj bi zavzele Svjatihorsk, ki je bil zadnja postojanka ukrajinskih enot na severnem bregu reke Severski Donec.

Vojna v Ukrajini
Ivan Alvarado/REUTERS

Več zračnih napadov na jugu države

Ukrajina, ki zaradi ruske premoči v zraku le redko uporablja lastne letalske enote, je danes izvedla več zračnih napadov na jugu države, je sporočil ukrajinski generalštab in dodal, da je Kijev prevzel nadzor nad nekaterimi vasmi na meji med črnomorskima regijama Mikolajev in Herson.

S helikopterji naj bi Ukrajina napadla ruske enote v regiji Herson, z letali pa skladišča streliva v regiji Mikolajev. Tudi ruska protiofenziva v bližini naj bi bila neuspešna kljub intenzivni artilerijski in letalski podpori, je navedeno v poročilu ukrajinskega generalštaba. Medtem so bila trupla ukrajinskih borcev, ki so umrli v obrambi ključnega pristaniškega mesta Mariupol v jeklarni Azovstal, izročena Kijevu in njihovim družinam, so sporočile družine pripadnikov ukrajinskega nacionalističnega bataljona Azov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje