Nova študija: uporaba mobilnih telefonov ne povzroča raka

Svet 04. Sep 202412:33 0 komentarjev
Mobilni telefon
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Uporabniki mobilnih telefonov po vsem svetu si lahko oddahnejo – njihova naprava ne povzroča raka. Tako ugotavlja nova študija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v novi študiji ugotovila, da izpostavljenost radijskim valovom ne povzroča raka. Strokovnjaki so analizirali 63 študij iz 22 držav, ki so pokazale, da ni nobene povezave med uporabo mobilnih telefonov in rakom glave.

“Zaskrbljenost zaradi zdravstvenih učinkov uporabe tehnologije je pogosta, običajno se poveča ob napredku tehnologije ali večjih tehnoloških spremembah,” je pojasnil novozelandski profesor na oddelku za psihološko medicino na univerzi v Aucklandu Keith Petrie.

V raziskavi so strokovnjaki iskali povezave med uporabo mobilnega telefona in šestimi vrstami raka glave: tremi vrstami možganskega raka, rakom hipofize, rakom žlez slinavk in levkemijo, povzema Newsweek.

Mednarodna ekipa, ki jo je vodila avstralska agencija za varstvo pred sevanjem in jedrsko varnost, je analizirala tudi trende možganskega raka v zadnjih nekaj desetletjih v povezavi z naraščajočo uporabo mobilnih telefonov. “Te študije niso pokazale odstopanj oziroma povečanja,” je v izjavi povedal častni profesor epidemiologije raka na Univerzi v Aucklandu Mark Elwood.

Telefon
Foto: PROFIMEDIA

Dodal je, da s kolegi prav tako niso ugotovili povečanega tveganja za nastanek levkemije ali pojav možganskega raka pri otrocih.

Podatkov o omrežju 5G še ni

Ker je bilo omrežje 5G uvedeno pred kratkim, trdnih sklepov o njegovi varnosti niso mogli sprejeti. Kot je pojasnil Elwood, niso imeli dovolj podatkov.

Glede na pridobljene podatke pa predvidevajo, da tudi omrežje 5G ne predstavlja nevarnosti za javno zdravstvo. “Študij o omrežju 5G še ni, obstajajo pa študije o radarjih, ki imajo podobne frekvence – te ne kažejo povečanega tveganja,” dodaja.

Avstralska agencija za varstvo pred sevanji in jedrsko varnost bo še naprej preučevala učinke teh naprav in omrežij 5G ter razširila svoja raziskovalna prizadevanja, da bi raziskala povezave z drugimi vrstami raka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!