Nova Zelandija prva država na svetu, ki je prepovedala plastične vrečke za sadje

Svet 03. Jul 202312:39 0 komentarjev
Plastične vrečke
Foto: PROFIMEDIA

Nova Zelandija je postala prva država na svetu, ki je prepovedala plastične vrečke za sadje in zelenjavo. Prepoved je sicer v veljavi že od leta 2019, vendar je veljala le za določene vrste plastičnih vrečk. Nova uredba predvideva razširitev še na tanke nakupovalne vrečke.

Prepoved plastičnih vrečk za sadje in zelenjavo je v veljavo stopila v soboto in je del že dlje časa trajajoče vladne kampanje proti plastiki za enkratno uporabo.

Novozelandska ministrica za okolje Rachel Brooking je ob prepovedi dejala, da “Nova Zelandija ustvari preveč odpadkov, predvsem preveč plastičnih odpadkov”. Po njenih navedbah je bila od prepovedi debelejših vrečk leta 2019 prihranjena več kot milijarda plastičnih vrečk za enkratno uporabo. Razširitev prepovedi na tanjše vrečke pa naj bi letno pripomogla k preprečitvi uporabe dodatnih 150 milijonov tanjših plastičnih vrečk.

Okoljska ministrica je ob prepovedi potrošnike pozvala k uporabi vrečk za večkratno uporabo. Kritiki nove prepovedi pa so zaskrbljeni, ker bodo lahko potrošniki pri nakupovanju sadja in zelenjave še vedno uporabljali vrečke za enkratno uporabo, saj so papirnate različice teh še vedno na voljo v trgovinah.

Različice mrežastih vrečk za večkratno uporabo iz poliestra so že na voljo v poslovalnicah verige trgovin korporacije Countdown. Vodja trajnostnostnega oddelka pri korporaciji Catherine Langabeer pa je po sobotni prepovedi povedala, da iz poslovalnic že poročajo o nekaterih nezadovoljnih strankah.

Nova Zelandija je sicer ena vodilnih držav na področju ukrepov pri spopadanju s podnebnimi spremembami, je poročal BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!