Novačenje prek družbenih omrežij: nihče ne pomisli, da je najstnik terorist

Svet 08. Avg 202410:13 3 komentarji
taylor swift turneja
Koncerte Taylor Swift na Dunaju so zaradi teroristične grožnje odpovedali (Foto: PROFIMEDIA)

Evropski varnostni organi opažajo, da Islamska država vedno pogosteje rekrutira najstnike prek družbenih omrežij. Študija strokovnjaka za terorizem kaže, da so v zadnjih devetih mesecih najstniki iz Evrope predstavljali skoraj dve tretjini aretacij, povezanih z Islamsko državo.

Podrobnosti o domnevno načrtovanem terorističnem napadu, ki naj bi bil osredotočen na tri koncerte Taylor Swift na Dunaju, so skope, vendar je že zdaj mogoče zaznati srhljiv vzorec, na katerega opozarjajo tudi evropski protiteroristični uradniki.

Avstrijska policija je v sredo sporočila, da so v Ternitzu, približno uro vožnje stran od avstrijske prestolnice, aretirali 19-letnika. Pri preiskavi njegovega doma so našli kemikalije, ki bi bile lahko povezane z izdelavo bomb. Odkrili so tudi znake, da se je pripravljal za napad na koncerte.

Po poročanju lokalnih medijev so zaradi preiskav v okolici hiše evakuirali 60 gospodinjstev. Na Dunaju so aretirali še enega osumljenca. Policija ni navedla njegove starosti ali spola zaradi še trajajoče preiskave.

Hišne preiskave v Ternitzu
Foto: PROFIMEDIA

Oba osumljenca sta se radikalizirala prek spleta, je potrdila policija. 19-letnik je prejšnji mesec prisegel zvestobo novemu vodji Islamske države.

Avstrijska policija je ob tem izpostavila vlogo družbenih omrežij pri radikalizaciji osumljencev in domnevnem načrtovanju napadov. Generalni direktor za javno varnost na avstrijskem notranjem ministrstvu Franz Ruf je novinarjem povedal, da storilci običajno komunicirajo v šifrirani obliki, s čimer se izognejo rutinskemu protiterorističnemu nadzoru.

Od klepeta na spletu do nasilja v svetu

V zadnjih mesecih je postalo zaskrbljujoče pogosto, da se klepetanje mladostnikov na spletu spremeni v nevarnost v resničnem svetu. Študija strokovnjaka za terorizem Petra Neumanna, ki jo je CNN objavil prejšnji mesec, je pokazala, da so v zadnjih devetih mesecih evropski najstniki predstavljali skoraj dve tretjini aretacij, povezanih z Islamsko državo.

Po besedah Neumanna, ki je sicer profesor varnostnih študij na King’s Collegeu v Londonu, je študija 27 napadov oziroma preprečenih napadov od oktobra lani pokazala, da je bilo 38 od 58 osumljencev starih med 13 in 19 let. CNN je večino Neumannovih podatkov potrdil pri evropskih varnostnih uradnikih.

Neumann je opozoril, da najnovejši Europolovi podatki kažejo, da se je število napadov oziroma načrtovanih napadov od leta 2022 povečalo za več kot štirikrat.

Med primeri, na katere se je skliceval, je bil tudi primer iz Avstrije, ko so maja v Gradcu aretirali 14-letno dekle iz Črne gore, ki je kupilo nož in sekiro za napad. Na njenem računalniku so našli tudi gradivo Islamske države. Več najstnikov so aretirali med varnostnim pregledom Francije pred olimpijskimi igrami v Parizu.

Hišne preiskave v Ternitzu
Hišne preiskave v Ternitzu (Foto: PROFIMEDIA)

Konec maja je bil 18-letnik čečenskega rodu obtožen terorističnega združevanja. Med olimpijskimi igrami naj bi načrtoval napad v mestu Saint-Etienne. Približno 14 dni pred tem so na severovzhodu in jugu Francije aretirali dva najstnika zaradi načrtovanja terorističnega napada, katerega cilj je bil nejasen.

Aprila so aretirali 16-letnika na jugovzhodu Francije, ki naj bi raziskoval, kako izdelati pas z eksplozivom in umreti kot mučenec Islamske države.

Uradniki v zahodnem mestu Düsseldorf so prav tako aprila sporočili, da so aretirali dve dekleti, stari 15 in 16 let, ter 15-letnega fanta, ki so bili obtoženi načrtovanja terorističnega napada. Policija v Švici pa je marca aretirala 15-letnega Švicarja in 16-letnega Italijana zaradi domnevne podpore Islamski državi in načrtovanja bombnih napadov.

Novačenje mladih prek družbenih omrežij

Skupine, kot je Islamska država, se še posebej osredotočajo na najstnike. Čeprav morda niso najbolj zanesljivi, so najmanj sumljivi. “Kdo bi si mislil, da je 13-letnik terorist? Eden je dovolj,” pojasnjuje strokovnjak za terorizem Neumann.

Najstnike novačijo prek družbenih omrežij, kot je na primer TikTok. Prek algoritmov jih povlečejo v tako imenovane spletne mehurčke, kjer jih lahko dosežejo džihadistični rekruti. Osrednjeazijska podružnica Islamske države (ISIS-K) je najbolj ambiciozen in agresiven del te teroristične organizacije, je dodal Neumann.

Čeprav podrobnosti domnevno načrtovanih napadov na koncerte Taylor Swift ostajajo nejasne, so evropske varnostne službe vse bolj zaskrbljene. Zdi se, da so ti načrti vedno bolj usmerjeni in da jih od daleč organizirajo bolj izkušeni ali premožnejši posamezniki.

Koncert Taylor Swift
Foto: PROFIMEDIA

Spomnimo, pred desetimi dnevi je 17-letnik z nožem ubil tri deklice in jih ranil še več – bile so na plesnem tečaju, ki je bil posvečen prav glasbi Taylor Swift.

Britanski varnostni vir je za CNN povedal, da je tako imenovana “usmerjena teroristična grožnja” v zadnjih mesecih postala bolj skrb vzbujajoča, pri čemer je tudi on izpostavil ISIS-K kot najnevarnejšo skupino. Tudi mladi, ki imajo dostop do ekstremističnih prostorov na spletu, so velik problem, je še dejal vir.

Avtor prispevka:  Nick Paton Walsh/CNN

ZN opozarjajo na krepitev afganistanske veje Islamske države

Afganistanska veja skrajne skupine Islamska država predstavlja veliko teroristično grožnjo za Evropo, saj povečuje svoje finančne in logistične zmogljivosti ter krepi novačenje, je danes dejal generalni podsekretar Združenih narodov za boj proti terorizmu Vladimir Voronkov. Opozoril je tudi na vzpon Islamske države na Bližnjem vzhodu in Afriki.

Vir: STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje