Nove napetosti v Zaporožju, Rusija zavrača demilitarizacijo

Svet 19. Avg 202215:32 > 15:33 4 komentarji
Zaporožje
Foto: PROFIMEDIA

Dogajanje v ukrajinski jedrski elektrarni v Zaporožju, ki je pod nadzorom ruskih sil, še naprej vzbuja skrbi. Ukrajinska stran opozarja pred "provokacijami" Rusije, ki jo obtožuje, da želi nuklearko odrezati od ukrajinskega omrežja. V Moskvi zavračajo možnost demilitarizacije tega območja, saj bi to po njihovem mnenju povečalo tveganja.

Rusija naj bi po poročanju tujih medijev pripravljala lažno pretvezo za operacijo na območju nuklearke. Ukrajinski center za strateško komuniciranje je namreč na Twitterju v četrtek objavil, da so zaposleni v objektu dobili “nepričakovan prost dan” in da so predstavniki ruskega jedrskega operaterja Rosatom “nujno” zapustili objekt.

“Ukrajinski obveščevalci verjamejo, da Rusi pripravljajo provokacijo (v objektu),” je tvitnil center. Po poročanju britanskega BBC teh trditev ni bilo mogoče preveriti.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres se je danes med obiskom ukrajinskega pristaniškega mesta Odesa odzval na navedbe o morebitnem odklopu jedrske elektrarne od ukrajinskega omrežja in poudaril, da je “elektrika iz Zaporožja ukrajinska elektrika”. To načelo je treba v celoti spoštovati, je poudaril.

Guterres je že na četrtkovem srečanju s predsednikoma Ukrajine in Turčije Volodimirjem Zelenskim in Recepom Tayyipom Erdoganom v Lvovu svaril pred jedrsko katastrofo in med drugim pozval ruske sile, naj zapustijo to nuklearno elektrarno na jugu Ukrajine.

Moskva: Kijev je tisti, ki pripravlja “provokacijo”

V Moskvi obtožbe Ukrajine zavračajo in trdijo, da je Kijev tisti, ki v Zaporožju pripravlja “provokacijo”, s katero bi Rusijo obtožili, da je v elektrarni sprožila katastrofo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Strani se sicer že tedne medsebojno obtožujeta obstreljevanja območja okoli nuklearke, ki je največja elektrarna tega tipa v Evropi.

Rusija je tudi zavrnila pozive k popolni demilitarizaciji območja okoli jedrske elektrarne. To bi vodilo do povečanja tveganj in jo naredilo še bolj ranljivo, je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov med današnjo oddajo 60 minut na televizijskem kanalu Rosija-1, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

V jedrski elektrarni Zaporožje je nemogoče ustvariti demilitarizirano območje, saj jo pred katastrofo varujejo le ruski sistemi zračne obrambe, pa je izjavil član sveta nove proruske vojaško-civilne uprave te regije Vladimir Rogov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V ruskem obstreljevanju na vzhodu Ukrajine več mrtvih

Ruske sile so danes nadaljevale z obstreljevanjem krajev pod nadzorom ukrajinskih sil v regiji Doneck na vzhodu države. V napadih je bilo po ukrajinskih navedbah ubitih pet ljudi. Tarča napadov je še naprej v veliki meri tudi drugo največje ukrajinsko mesto Harkov. Proruski separatisti so medtem poročali o zasedbi novih krajev v doneški regiji.

V ruskih napadih v regiji Doneck je bilo v zadnjih 24 urah v treh krajih ubitih pet ljudi, deset pa ranjenih, je sporočil guverner regije Pavlo Kirilenko. V davišnjih napadih v Harkovu, drugem največjem mestu v Ukrajini, je bila ena oseba ubita, poškodovana pa sta bila šola in podjetje, je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje