Nove omejitve za Afganistanke: zakrivanje obraza in prepoved glasnega govorjenja

Svet 23. Avg 202416:52 1 komentar
Ženske, Afganistan
Foto: PROFIMEDIA

Talibanske oblasti v Afganistanu so ta teden uveljavile zakonodajo, ki določa pravila vedenja in ravnanja tako v zasebnem kot javnem življenju ter temelji na strogi interpretaciji islamskega prava. S sabo prinaša številne omejitve za ženske, vključno s prepovedjo glasnejšega govorjenja v javnosti in obveznostjo zakrivanja obraza.

Zakon s 35 členi je bil uradno objavljen že konec julija, ta teden pa ga je potrdil tudi vrhovni voditelj talibanov Hibatula Ahundzada. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, zajete prepovedi v državi niso nove, bi pa lahko njihova uzakonitev omogočila še ostrejši nadzor nad prebivalstvom.

Zanj so pristojni uslužbenci ministrstva za spodbujanje kreposti in preprečevanje grešnosti, ki so s svojimi belimi opravami stalnica na ulicah Afganistana, odkar so talibani leta 2021 ponovno prevzeli oblast. Njihove pristojnosti, ki zajemajo tako družbene stike, zasebno življenje kot stil oblačenja, so sedaj natančno določene v zakonu.

Ta med drugim določa, da morajo imeti ženske zakrite obraze in telesa v bližini moških, ki niso njihovi bližnji sorodniki. Prav tako se morajo vzdržati glasnega govorjenja. “Če mora odrasla ženska zapustiti svoj dom, mora pokriti svoj obraz, telo ter zagotoviti, da njenega glasu ni slišati,” navedbe v zakonu povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Moški medtem med drugim ne smejo nositi kratkih hlač nad koleni ali obriti brade, vozniki ne smejo predvajati glasbe. Prepovedani so tudi homoseksualnost, izpuščanje molitev, prešuštvovanje, igre na srečo in neposlušnost staršev. Mediji ne smejo objavljati vsebin, sovražnih do šeriatskega prava in vere in ponižujočih do muslimanov.

Talibani so številne omejitve za ženske uvedli že takoj po prevzemu oblasti. Tri leta pozneje njihove oblasti ne priznava nobena država, je pa mednarodna skupnost zaradi humanitarne krize in grožnje terorizma ohranila dialog z njimi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje