Nove sankcije ZDA: oslabiti želijo vojaško industrije Rusije in Belorusije

Svet 02. Mar 202220:31 0 komentarjev
biden
REUTERS/Leah Millis

Bela hiša je danes sporočila, da ZDA uvajajo nove sankcije zaradi ruske agresije na Ukrajino proti Rusiji in Belorusiji, ki pri agresiji sodeluje. State Department je medtem sporočil, da se sankcijam proti Rusiji pridružuje tudi Južna Koreja.

Nove sankcije so namenjene kaznovanju Belorusije zaradi pomoči ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu pri invaziji na Ukrajino, oslabitvi ruskega obrambnega sektorja in ruske vojaške moči za več let naprej, napadu na najpomembnejše vire ruskega premoženja in prepovedi vstopa ruskim letalom v ameriški zračni prostor. Slednje je v torek zvečer napovedal predsednik ZDA Joe Biden.

Bela hiša se je ob tem navedla, da je sankcije uvedlo več kot 30 držav, ki predstavljajo več kot polovico svetovnega gospodarstva. Sankcije proti Belorusiji zajemajo enake izvozne kontrole kot proti Rusiji. Gre za materiale, ki jih državi potrebujeta za vojaško industrijo.

ZDA sedaj povsem blokirajo 22 ruskih obrambnih organizacij, med drugim podjetja za proizvodnjo letal in druga, blokirajo vse ruske dolgoročne rafinerijske zmogljivosti, kaznujejo vse organizacije, ki kakorkoli podpirajo rusko ali belorusko vojsko in zapirajo zračni prostor za vsa letala v ruski lasti ali v lasti oseb, povezanih z Rusijo. Državni sekretar Antony Blinken pa je sporočil, da bo najava sankcij Južne Koreje pomagala braniti svobodo, ozemeljsko celovitost in suverenost Ukrajine. Južna Koreja je blokirala dostop do sistema Swift za določene ruske banke in se odpovedala finančnim transakcijam z velikimi ruskimi bankami ter uvedla še druge ukrepe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!