Novi množični protesti v Izraelu proti pravosodni reformi

Svet 28. Maj 202313:49 0 komentarjev
Protesti v Izraelu
PROFIMEDIA

Več deset tisoč ljudi se je v soboto zvečer znova zbralo na ulicah Tel Aviva, da bi protestirali proti načrtovani pravosodni reformi skrajno desne vlade premierja Benjamina Netanjahuja. Do protestov prihaja le nekaj dni po tistem, ko je parlament potrdil sporni državni proračun, zaradi katerega se je vlada zapletla še v eno krizo.

Protesti so potekali že 21. teden zapored, izraelski mediji pa so ocenili, da se jih je v Tel Avivu udeležilo na deset tisoče ljudi.

Protestniki so se zbrali tudi na ulicah drugih večjih mest, med drugim v Hajfi, Jeruzalemu in Beršebi, kot tudi v desetinah manjših krajev, da bi obsodili, kar vidijo kot grožnjo izraelski demokraciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vladni reformni predlogi bi okrnili avtoriteto vrhovnega sodišča in dali politiki večja pooblastila pri izbiri sodnikov. Vlada premierja Netanjahuja je sicer proces sprejemanja reforme marca začasno odložila, da bi omogočila doseči kompromis z opozicijo. Vendar pa vlada, kot je pred dnevi napovedal Netanjahu, ostaja zavezana uvajanju pravosodnih reform.

Težave tudi s sprejemanjem državnega proračuna

Izraelska vlada se je nedavno zapletla še v eno krizo, in sicer sprejemanje državnega proračuna za letošnje in prihodnje leto. Koaliciji je proračun v sredo uspelo pravočasno sprejeti, s čimer se je izognila samodejni razpustitvi parlamenta in razpisu predčasnih volitev. Koalicija se je pred tem več tednov prepirala o porazdelitvi denarja, poroča dpa.

Na sobotnih protestih je bilo slišati tudi kritike na račun sprejetega proračuna, ki da nekaterim sektorjem daje ugodnosti in ne upošteva vseh Izraelcev.

Opozicija sicer še naprej ostro nasprotuje načrtovani reformi pravosodja. Pogajanja z vlado so bila doslej neuspešna. Netanjahujeva stranka Likud medtem na premierja pritiska, naj sprejme reformo tudi brez dogovora z opozicijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!