Novi poljski parlament pravosodno reformo prejšnje vlade označil za neustavno

Svet 20. Dec 202322:50 0 komentarjev
poljski parlament
Foto: Aleksandra Szmigiel/REUTERS

Novi poljski parlament je za neustavno označil sklepe o sporni reformi pravosodja, ki jih je sprejela prejšnja vlada. Ta je bila zaradi sporne reforme pod drobnogledom Evropske komisije.

Novoizvoljeni poljski parlament je danes sprejel resolucijo, s katero je za neustavne označil sklepe o sporni reformi pravosodja prejšnje skrajno konservativne vlade pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost (PiS), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Sklepi sejma iz let 2018, 2021 in 2022 o volitvah sodnikov – članov državnega sodnega sveta, so bili sprejeti ob očitni kršitvi ustave Republike Poljske,” so zapisali v resoluciji.

Člane državnega sodnega sveta, ki so bili izvoljeni v nasprotju z ustavo, so pozvali, naj prenehajo delovati v svetu, dodaja poljska tiskovna agencija PAP.

Sporna reforma pod drobnogledom Evropske komisije

Prejšnja poljska vlada je bila zaradi sporne reforme pod drobnogledom Evropske komisije, ki je državo večkrat tožila na Sodišču EU in še vedno blokira več milijard dolarjev pomoči Poljski zaradi nasprotovanja reformam.

V središču spora z Brusljem so bile tudi spremembe sestave državnega pravosodnega sveta, ki je pristojen za imenovanje sodnikov. Leta 2018 je PiS spremenil imenovanje v ta organ, tako da večine članov niso več imenovali sodniki, ampak parlament.

Evropsko sodišče je razsodilo, da takšna ureditev vzbuja upravičene dvome o nadaljnji neodvisnosti poljskega sodstva.

Tusk bo poskušal odpraviti tudi druge škodljive ukrepe prejšnje vlade

Proevropska vlada novega poljskega premierja Donalda Tuska, ki je oblast prevzela pred tednom dni, je napovedala, da bo razveljavila pravosodne reforme PiS in poskušala odpraviti tudi druge ukrepe prejšnje vlade, ki so bili po njenem mnenju nedemokratični in škodljivi.

Vlada je med drugim danes odpustila vodilne pri državnih medijih, ki so v času vladavine PiS veljali za pristranske v prid PiS in njegove vlade. Odstavili so direktorje in upravne odbore televizije, radia in tiskovne agencije.

Po navedbah dpa so nato imenovali nove nadzorne svete, ki bodo izvolili nove člane, v četrtek pa naj bi začela javna televizija predvajati nov program. Vrača se znani televizijski novinar Marek Czyz, ki je bil prisiljen zapustiti TVP. Kot je danes napovedal, bo v četrtek na sporedu drugačna informativna oddaja. “Ne propagandna juha, ampak bistra voda,” je dejal.

prisega Donalda Tuska
Foto: Aleksandra Szmigiel/REUTERS

Poljska državna televizija izklopljena

Poljski državni televizijski kanal TVP Info in njegova spletna stran sta bila sicer danes izklopljena, medtem ko je javna radiotelevizija TVP namesto običajnega programa prikazovala le logotip in božično zvezdo.

Nekdanji poljski premier, zdaj poslanec PiS Mateusz Morawiecki, je ostro kritiziral odstavitev direktorja in nadzornega sveta državne televizijske mreže TVP, češ da gre za korak k diktaturi, ki ga spominja na Belorusijo, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Več poslancev PiS je danes v prostorih poljske tiskovne agencije izvedlo protest zaradi razrešitve predsednika in nadzornega sveta agencije, prav tako so poslanci PiS uprizorili stavko na sedežu državne televizije.

Mediji v državni lasti so bili v času vladavine PiS deležni obtožb prenašanja vladne propagande, pristranskega poročanja in besednih napadov na opozicijo. Organizacija Novinarji brez meja je leta 2020 ocenila, da “strankarski in sovražni govor prevladujeta v državnih medijih, ki so se prelevili v trobila vladne propagande”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!