Protestniki v Beogradu so se razšli, za danes napovedan nov protestni shod

Svet 25. Dec 202315:54 > 26. Dec 2023 06:20 0 komentarjev
Protesti Beograd
Foto: PROFIMEDIA

V Beogradu so tudi v ponedeljek zaradi domnevnih nepravilnosti na nedavnih parlamentarnih in lokalnih volitvah zopet protestirali nasprotniki vladajoče Srbske napredne stranke (SNS). Med protestniki so bili zlasti študenti, ki so blokirali več cest v središču prestolnice. Včerajšnji protestni shod je potekal dokaj mirno in brez nasilnih izgredov, protestniki pa se bodo na beograjskih ulicah ponovno zbrali danes. Med javljanjem v živo je bil sicer verbalno napaden novinar N1 Beograd.

Študenti iz Beograda in Novega Sada so se včeraj zbrali pred poslopjem srbskega ministrstva za državno upravo in lokalno samoupravo, kjer so zahtevali ponovni pregled volilnih imenikov in preiskavo domnevnih nepravilnosti na volitvah, na katerih je slavila SNS. Na te so opozorili tako domači kot tuji opazovalci.

Študentje so pred poslopjem ministrstva ostali do 18. ure, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Nato so se premaknili pred stavbo RIK, kjer so se pridružili protestu opozicijske koalicije Srbija proti nasilju (SPN).

Študentom se je že prej pridružilo več predstavnikov SPN, ki je po volitvah že večkrat pozvala k protestom zaradi domnevnih volilnih goljufij, dva vidnejša predstavnika opozicije pa sta se odločila tudi za gladovno stavko. Študentje so medtem napovedali, da bodo v primeru neizpolnjenih zahtev tudi v prihodnjih dneh organizirali proteste in blokade cest.

Včerajšnji protest, ki je bil že osmi zapovrstjo, je minil v mirnem duhu. Protestniki so žvižgali in vzklikali “Vučić, odidi”, do nasilnih izgredov ni prišlo. Predstavniki protestnikov so sicer dejali, da je bilo nedeljsko nasilje “izzvano” s strani policije, ki je varovala mestno hišo.

Protestniki so se razšli okoli 20.30, za torek pa je že napovedan nov protestni shod.

Med javljanjem v živo je bil verbalno napaden novinar N1 Beograd Mladen Savatović. Do njega je pristopil neznan moški in ga zmerjal ter mu grozil. Sledila je ostra izmenjava besed, ker se moški ni želel umakniti, je Savatović poklical policijo.

Z ministrstva za državno upravo in lokalno samoupravo so medtem študentom sporočili, da je volilni imenik “ena najbolj ažurnih evidenc” v Srbiji in da so trditve opozicije o t. i. fantomskih volivcih popolnoma neresnične, poroča spletni portal srbske televizije Nova.

Protesti Beograd
Foto: PROFIMEDIA

Podporniki opozicije in številni študenti so v nedeljo zvečer že šestič od volitev 17. decembra protestirali pred stavbo RIK, nato pa še pred bližnjo stavbo beograjske mestne uprave, v katero so skušali tudi vdreti. Po nekaj urah je posredovala policija in protestnike razgnala.

Demonstranti naj bi pred tem razbili vrata in več oken na stavbi, vanjo metali steklenice in druge predmete. Na spletu so se pojavili tudi videoposnetki policistov, ki nasilno obračunavajo s protestniki. Najmanj 38 ljudi je bilo aretiranih.

Protest Beograd
Foto: PROFIMEDIA

Opozicijski politik, nekdanji župan Beograda in vodja Stranke svobode in pravice (SSP) Dragan Đilas je medtem za N1 Beograd izjavil, da so nedeljski protesti potekali mirno, izbruh nasilja pa da je sprožila skupina huliganov, ki je v resnici blizu vidnejšim članom SNS, vključno s trenutnim županom prestolnice Aleksandrom Šapićem.

Po besedah Đilasa so huligani pred nekaj dnevi skupaj s Šapićem proslavljali volilno zmago v znani beograjski ulici Skadarlija, na proteste pa naj bi jih poslali z namenom, da izzovejo nasilne incidente.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!