Novi ruski zračni napadi. Ukrajina znova uvaža elektriko

Svet 20. Maj 202412:51 > 17:31 9 komentarjev
Herson
Foto: PROFIMEDIA

Rusija je ponoči ponovno napadla več ukrajinskih regij, po navedbah Kijeva so 29 dronov sestrelili. Ukrajina je medtem znova začela uvažati elektriko iz Romunije, Poljske in Slovaške. Volodimir Zelenski kljub današnjemu izteku mandata ostaja na položaju brez novih volitev.

Ruske sile so ponoči izvedle nove napade z brezpilotnimi letalniki na več ukrajinskih regij.

Po navedbah Kijeva je zračna obramba sestrelila 29 ruskih dronov, v napadih pa je bila ranjena najmanj ena oseba. V ruskem obstreljevanju Hersona je bila medtem danes ubita ena oseba, so sporočile lokalne oblasti.

Ukrajinska zračna obramba je ruske drone prestregla nad regijami Poltava, Odesa, Lvov in Mikolajev. V zadnjem so po navedbah lokalnih oblasti ostanki sestreljenega drona poškodovali hišo in ranili eno osebo. V ruskem obstreljevanju Hersona pa je bila danes ubita ena oseba, še ena pa ranjena, je dejal guverner delno zasedene regije Oleksandr Prokudin.

Ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu se danes izteka petletni mandat, za katerega je bil izvoljen s 73-odstotno podporo, a zaradi vojne, ki jo je leta 2022 sprožila Rusija, ostaja na položaju. Zaradi ruske invazije v Ukrajini letos niso razpisali predsedniških volitev, tako kot konec lanskega leta niso parlamentarnih. Da predsedniških volitev v skladu z zakoni zaradi vojne ne bo in da zato Zelenski ostaja na položaju tudi po izteku mandata, sicer uživa široko podporo javnosti. “Za Ukrajince je prednostna naloga zmaga v vojni, nato pa volitve. Zato ne dvomijo v legitimnost Zelenskega,” je za britanski BBC dejal vodja kijevskega Mednarodnega inštituta za sociologijo Anton Hrušetski.

Moskva je medtem proti Harkovu, kjer so ruske sile nedavno sprožile obsežno kopensko ofenzivo in zavzele več vasi, izstrelila tudi balistično raketo tipa iskander, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila ukrajinska vojska.

Rusko obrambno ministrstvo pa je danes sporočilo, da so ruske sile zasedle vas Bilogorivka, ki je bilo eno redkih naselij pod ukrajinskim nadzorom v vzhodni regiji Lugansk, ki si jo je Moskva priključila leta 2022. Vas je bila simbol ukrajinskega upora v regiji, saj jo je Kijev osvobodil leta 2022, poroča AFP.

Po seriji ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo v preteklih tednih in mesecih je ukrajinski distributer Ukrenergo za stabilizacijo električnega omrežja napovedal začasne prekinitve oskrbe z elektriko za nekatere gospodinjske in industrijske porabnike po državi. Te bodo potekale v večernem času, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinsko ministrstvo za energetiko pa je danes opozorilo, da bo v prihodnje prihajalo do novih izrednih izpadov dobav električne energije. Dodalo je, da je Ukrajina znova začela uvažati elektriko iz Romunije, Poljske in Slovaške.

Ekipa CNN je obiskala Harkov, mesto na severovzhodu Ukrajine, kjer se stopnjujejo ruski napadi. “Izbral sem življenje, ne smrti,” pravi eden od prebivalcev, ki vztrajajo v mestu in nadaljujejo svoje delo. Reportažo lahko preberete v članku: Kako je živeti v Harkovu, kjer ljudje vztrajajo kljub ruskim napadom

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje