N1 na mirovnih pogajanjih v Antalyi: Novinarje je presenetila Lavrovova izjava

Svet 10. Mar 202209:32 > 14:51 7 komentarjev
Esmir Milavić
N1

V Antalyi sta se srečala zunanja ministra Rusije in Ukrajine Sergej Lavrov in Dmitro Kuleba. V trilateralnih mirovnih pogajanjih, ki morebitnega dogovora o premirju ali drugih večjih premikov niso prinesla, je sodelovala tudi Turčija. Mirovna pogajanja v Antalyi je spremljal novinar N1 Sarajevo Esmir Milavić.

Oči javnosti so uprte v mirovna pogajanja v Antalyi v Turčiji, kamor sta prispela ruski in ukrajinski zunanji minister Sergej Lavrov in Dmitro Kuleba, pogajanja pa so se začela okrog 9.30. Gre za prvi stik na visoki ravni med Kijevom in Moskvo, odkar je Rusija pred petnajstimi dnevi napadla Ukrajino.

Po pogajanjih je novinar bosanskega N1 Esmir Milavić, ki je trilateralna mirovna pogajanja spremljal v Antalyi, povzel vsebino mirovnih pogajanj, ki preboja niso prinesla. Novinarje je presenetila Lavrovova izjava, da Rusija ni napadla Ukrajine. “Kolegi novinarji so se potem pogovarjali, da morajo vse države, ki se čutijo ogrožene, dobro razmisliti o svoji varnosti in morebitnem vstopu v zvezo Nato,” je opisal.

Kaj so prinesla mirovna pogajanja v Antalyi, si preberite tukaj.

Milavić je dodal, da jutri v Antalyo prihaja turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, prav tako v turškem mestu ostaja ruski zunanji minister Lavrov. “Morda bomo v naslednjih dneh dobili nekaj novih informacij in morebitnih premikov med obema stranema,” je dodal.

Obe delegaciji je zjutraj sprejel turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu. Individualno naj bi se najprej srečal z obema zunanjima ministroma, je poročal Milavić. “Turčija želi izkoristiti odnos, ki ga ima z obema državama, in postati mediator v tem konfliktu,” je navedel novinar N1, a dodal, da želi tudi zase pridobiti kakšno točko na mednarodnem političnem parketu.

Že pred začetkom srečanja se je vedelo, da bodo pogajanja trajala nekaj ur in da obstaja možnost, da se bodo nadaljevala tudi zunaj današnjih mirovnih pogajanj. Takoj po koncu pogovorov sta oba zunanja ministra nastopila na novinarskih konferencah, vendar ne skupaj, ampak sta vsebino srečanja predstavila vsak na svoji konferenci. To je bil izziv tudi za novinarje, saj so morali izbirati, na katero novinarsko konferenco se bodo odpravili.

“Tukaj je veliko pričakovanj in analiz tega, kaj bi se za zaprtimi vrati lahko zgodilo v naslednjih urah,” je pred začetkom pogajanj dejal Milavić. Pravi, da je bilo v novinarskem centru več kot 300 novinarjev iz različnih držav.

Novinar N1 je pojasnil, da se od srečanja že pred začetkom ni pričakovalo veliko. Po njegovih besedah sta obe delegaciji ob prihodu povedali, da nimata prevelikih pričakovanj, kljub temu pa pričakujeta, da bo diplomacija obrodila sadove. “Iščejo vsaj neko rešitev, ki bi lahko pomirila nastale razmere v Ukrajini,” je opisal Milavić. Dejal je, da izhodiščni položaji Moskve in Kijeva niso bili znani, a da so bile izkušnje na strani Lavrova, ki je v diplomaciji že 20 let.

V Antalyi so se spraševali, ali bi današnja pogajanja lahko prinesla kaj več, in sicer morebitno srečanje predsednikov obeh držav Volodimirja Zelenskega in Vladimirja Putina pod pokroviteljstvom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje