Novinarka N1 o tem, kako je bilo poročati iz Ukrajine

Svet 03. Mar 202211:25 0 komentarjev
Ana Mlinarić
N1

"V Kijev smo prileteli noč pred vojno in čutili smo, da razmere niso običajne," je svojo izkušnjo o poročanju iz Ukrajine, kjer trenutno vihra vojna, opisala novinarka N1 Ana Mlinarić. Dodala je, da so ljudje v Ukrajini hvaležni novinarjem, da so njihov glas v svetu.

Novinarka N1 Ana Mlinarić se je prejšnji teden, še preden so ruske enote napadle Ukrajino, z ekipo odpravila v Kijev. V Ukrajini je preživela nekaj dni, zaradi vse večje nevarnosti pa je morala ekipa mesto na koncu zapustiti in se vrniti domov. Ob vrnitvi je povedala, da so “srečni, da so se varno vrnili”. Za N1 je Mlinarić zdaj spregovorila o svoji izkušnji.

Kot je povedala, z odhodom v Ukrajino ni oklevala, saj se je profilirala v poročanju v izrednih razmerah. “V Kijev smo prileteli noč pred vojno in čutili smo, da razmere niso normalne. Novinarske ekipe so pristajale na letališču v Kijevu, civilistov je bilo tam zelo malo. V zraku je bilo čutiti, da je nekaj drugače. Zaspali smo pozno, ob 5. uri zjutraj pa so nas zbudile eksplozije,” pripoveduje. V roke je vzela mobilni telefon in videla govor ruskega predsednika Vladimirja Putina, v katerem je napovedal vojno Ukrajini.

Ob tem se je spomnila, da je vojna (ob razpadu Jugoslavije) zaznamovala tudi njeno otroštvo, zato je vedela, kako se počutijo tamkajšnji ljudje. “Nisi povsem ravnodušen. Pretiranega strahu nisem čutila, sem pa se prestrašila, ko smo se morali evakuirati. Med sabo smo se pogosto pogovarjali, da so ljudje v Sarajevu štiri leta preživeli v zakloniščih. Torej, če prideš v takšno situacijo psihično pripravljen, lahko ohraniš trezno glavo, razen če oceniš, da je tvoje življenje ogroženo,” o svoji izkušnji v Kijevu pripoveduje novinarka.

Na poti iz Ukrajine je ekipa pobrala tudi nekaj Ukrajincev, ki so se peš odpravili proti meji s Poljsko. Kot je povedala, so ti ljudje novinarjem izjemno hvaležni, ker so bili njihov glas v svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!