Novo “revolucionarno” cepivo proti meningitisu: prva ga je uvedla Nigerija

Svet 13. Apr 202417:57 0 komentarjev
obvezno cepljenje, avstrija
Fotografija je simbolična (Foto: Lukas Barth/REUTERS)

Najbolj naseljena afriška država Nigerija je po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije kot prva država na svetu uvedla novo "revolucionarno" cepivo proti meningitisu.

Afriška država si z uvedbo novega cepiva proti meningitisu nadeja, da bo s tem rešila številna življenja.

“S cepivom v Nigeriji smo korak bližje cilju, da do leta 2030 izkoreninimo meningitis,” je po uvedbi ‘revolucionarnega’ cepiva v Nigeriji dejal tudi generalni sekretar Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dodal je, da ima novo cepivo potencial, da spremeni potek bolezni in prepreči prihodnje izbruhe.

Cepivo Men5CV naj bi nudilo zaščito pred petimi glavnimi tipi meningokokne bakterije (A, C, W, Y in X). Po navedbah WHO nudi širšo zaščito od cepiva, ki je trenutno v uporabi v večini afriške celine in ščiti samo pred različico A.

Število primerov meningitisa je lani v Afriki poskočilo za 50 odstotkov. Eno od žarišč je ravno Nigerija, ki ima 220 milijonov prebivalcev. V zadnjem valu okužb od 1. oktobra lani do 11. marca letos je zaradi te bolezni v tej državi umrlo 153 ljudi. Najhuje je na severu države.

“To cepivo nudi zdravstvenim delavcem novo orodje tako za ustavitev izbruha kot začetek izkoreninjena te bolezni v Nigeriji,” je povedal Muhammad Ali Pate z nigerijskega ministrstva za zdravje.

Bolezen povzroči vnetje membran ali ovojnic, ki ščitijo možgane in hrbtenjačo. Najresnejša je bakterijska okužba, ki se lahko konča tudi s smrtjo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!