Novoletni izgredi v Berlinu: aretiranih okoli 390 ljudi, 54 policistov ranjenih

Svet 01. Jan 202415:01 > 16:38 0 komentarjev
Policija, Nemčija
Foto: Annegret Hilse/REUTERS

V nemški prestolnici so na silvestrovo izbruhnili neredi, na katerih so izgredniki s petardami in ognjemeti napadli policiste. Berlinske oblasti, ki so bile po nemirih prejšnje leto, v stanju visoke pripravljenosti, so sporočile, da se je silvestrovanje ''vrnilo v bolj normalen ritem''. Aretiranih je bilo okoli 390 ljudi, 54 policistov je bilo ranjenih.

Izgredniki so se v najdaljši noči v letu na berlinske ulice podali s petardami in ognjemeti. Tiskovna predstavnica policije Anja Dierschke je povedala, da je bilo v nemirih poškodovanih 54 policistov, od tega 30 z ognjemetom, poroča Deutsche Welle.

Na terenu je sicer sodelovalo več kot 4.500 berlinskih policistov in policistov iz drugih zveznih dežel. Kljub velikemu številu aretacij in poškodovanih policistov so oblasti noč označile za ”uspešno”. Dierschke je dejala, da je bil eden od razlogov za tako visoko število aretacij tudi dejstvo, da je bila prisotnost policije okrepljena in so zato lahko posredovali zgodaj in hitro.

Nemška ministrica za notranje zadeve Iris Spranger je pozdravila “razmeroma malo poškodovanih policistov” in dejala, da to kaže, da so večmesečne priprave obrodile sadove. Spomnimo, v luči nevarnosti terorističnega napada je nemška policija že pred božičem okrepila varovanje okolice znamenite kölnske katedrale, dodatne varnostne ukrepe pa so uvedli tudi za silvestrovo.

Novoletni ognjemet v Berlinu
Novoletni ognjemet v Berlinu (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi pirotehnike tudi smrtne nesreče

Lansko novo leto je bilo največje prizorišče spopadov med protestniki in policijo nemška prestolnica. Tudi letos je bil močno na udaru znameniti berlinski Alexanderplatz, kjer je okoli 500 ljudi drug v drugega metalo pirotehnična sredstva.

V berlinskem predmestju Neukölln pa so policisti aretirali več oseb, ki so nameravale uporabiti zažigalne steklenice oziroma molotovke.

Bavarska policija je medtem sporočila, da so obravnavali primer smrti 18-letnika, ki se je najverjetneje smrtno poškodoval v eksploziji ognjemeta. Šlo naj bi za nesrečo, ki si jo je povzročil sam. Še pred tem je v ločeni nesreči s pirotehniko umrl še en 18-letnik, v soboto zvečer pa je na podoben način umrl tudi 40-letni moški v Berlinu.

Nemirno tudi na Nizozemskem

Na Nizozemskem je policija po vsej državi aretirala več kot 200 ljudi, v izgredih pa je bilo ranjenih več deset policistov. V več mestih, med drugim tudi v Amsterdamu, so se policisti spopadli s skupinami ljudi, ki so nosili balaklave ter napadali mimoidoče ljudi, hiše in avtomobile. Samo v Rotterdamu je bilo zažganih 110 avtomobilov in električnih skuterjev.

Reševalno vozilo v Amsterdamu
Reševalno vozilo v Amsterdamu (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!