Ob najnovejših izidih pomisleki o poštenosti pakistanskih volitev

Svet 09. Feb 202419:27 0 komentarjev
Nekdanji pakistanski premier Navaz Šarif
Nekdanji pakistanski premier Navaz Šarif (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanji pakistanski premier Navaz Šarif je danes sporočil, da je njegova stranka Muslimanska liga (PML-N) na parlamentarnih volitvah osvojila največ sedežev, a ne dovolj, da bi samostojno vodila vlado. Najnovejši volilni izidi sicer kažejo na vodstvo neodvisnih kandidatov, med katerimi je večina zvestih zaprtemu bivšemu premierju Imranu Kanu.

“Nimamo zadostne večine, da bi sami vodili vlado, zato vabimo druge stranke in kandidate, ki so bili uspešni, da sodelujejo z nami,” je na sedežu svoje stranke povedal Navaz Šarif, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najnovejši volilni izidi sicer kažejo na tesno vodstvo neodvisnih kandidatov, med katerimi je večina zvestih zaprtemu bivšemu premierju Imranu Kanu in njegovi stranki Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI). Neodvisni kandidati so namreč osvojili 95, stranka PML-N 65, Pakistanska ljudska stranka (PPP) pa 51 sedežev.

Stranka PTI je že obsodila izjave Šarifa, da je PML-N osvojila največ sedežev in ga obtožila, da je “skušal brezsramno ukrasti volitve”, poroča britanski BBC. PTI namreč ni smela nastopiti kot stranka na volitvah, zato so njeni člani nastopili kot neodvisni kandidati. Kljub temu da so pripadniki PTI dosegli boljše rezultate od pričakovanih, bo naslednjo vlado najverjetneje oblikovala PML-N.

Nekdanji pakistanski premier Navaz Šarif
Nekdanji pakistanski premier Navaz Šarif (Foto: PROFIMEDIA)

Neodvisni kandidati ne smejo sami oblikovati vlade, lahko pa v 72 urah po zmagi prijavijo pripadnost kateri koli stranki. Tovrstna praksa v Pakistanu pogosto vodi do trgovanja in sklepanja novih zavezništev po volitvah, kar pa bi lahko zmanjšalo uspeh PTI.

V pokrajini Kiber Paktunkva je medtem po navedbah policije prišlo do izgredov, v katerih sta bila ubita najmanj dva privrženca stranke PTI, še več kot 20 pa je bilo ranjenih. V mestu Pešavar v Kiber Paktunkvi in mestu Quetta v pokrajini Balučistan pa so potekali protesti proti domnevno prirejenim volilnim rezultatom.

ZDA so danes obsodile neupravičene omejitve svobode izražanja in združevanja med volitvami v Pakistanu ter izrazile zaskrbljenost zaradi obtožb o prirejanju glasov. Kljub temu Washington namerava sodelovati z vsakim, ki bo oblikoval naslednjo vlado.

Britanski zunanji minister David Cameron je medtem izjavil, da je Velika Britanija zaskrbljena zaradi poteka volitev. “Imamo resne pomisleke glede poštenosti in pomanjkljive vključenosti volitev. Obžalujemo, da vsem strankam ni bilo uradno dovoljeno sodelovati na volitvah in da so bili uporabljeni pravni postopki za preprečitev udeležbe nekaterih političnih voditeljev,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!