Ob norveški obali poginil ruski “vohunski ” kit Hvaldimir

Svet 02. Sep 202411:28 0 komentarjev
Hvaldimir
Hvaldimir (Foto: OneWhale/Facebook)

"Vohunskega" kita, ki so mu na Norveškem nadeli ime Hvaldimir, so v soboto našli poginulega v zalivu na jugozahodu Norveške. Beluge se je vohunski status oprijel, ker so morski biologi na njej našli pas za namestitev kamere.

Kita Hvaldimirja, ki naj bi vohunil za Rusijo, so našli poginulega v zalivu Risavika na jugozahodu Norveške, je sporočila nevladna organizacija Marine Mind, ki je spremljala njegovo gibanje. Vzrok pogina ni znan.

Organizacija Marine Mind, ki že leta spremlja njegovo gibanje, je poginulega kita našla v soboto, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal ustanovitelj organizacije Sebastian Strand. Med pregledom kitovega trupa sicer niso opazili poškodb.

Star je bil približno 14 ali 15 let, kar je za belugo razmeroma malo, saj lahko živijo od 40 do 60 let. Beli kiti, ki lahko dosežejo velikost šest metrov, običajno živijo v ledenih vodah okoli Grenlandije, severne Norveške in Rusije, kjer se nahaja geopolitično pomembno Barentsovo morje.

Norveški morski biologi so leta 2019 opazili, da je nanj pripet pas, primeren za namestitev kamere, na katerem je v angleščini pisalo “Oprema Sankt Peterburg”. Norveške oblasti so tedaj predstavile domnevo, da je Hvaldimir pobegnil iz ujetništva, kjer ga je usposabljala ruska mornarica, saj se je zdelo, da je navajen človeške družbe.

Norvežani so zato kitu nadeli vzdevek Hvaldimir – ‘hval’ namreč v norveščini pomeni kit, ‘dimir’ pa namiguje na njegovo domnevno povezanost z Rusijo. Moskva se na ugibanja, da je vohunil za Rusijo, ni uradno odzvala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!