Ruski “vohunski” kit Hvaldimir se je nenadoma pospešeno premaknil do Švedske

Svet 30. Maj 202309:45 1 komentar
Hvaldimir - kit beluga
OneWhale/Facebook

Domnevno ruski "vohunski" kit Hvaldimir, ki so ga prvič opazili leta 2019, se je po treh letih gibanja ob zgornji polovici norveške obale pospešeno premaknil ob švedsko obalo. To je stran od območja voda okoli Grenlandije, severne Norveške in Rusije, kjer je glavnina populacije te vrste kita.

Ob švedski obali se je pojavil Hvaldimir, domnevno ruski “vohunski” kit beluga, je sporočila organizacija OneWhale, ki spremlja njegovo gibanje.

Kita Hvaldimirja so prvič opazili leta 2019 v norveški severni arktični regiji Finnmark. Takrat so se sprožila ugibanja, ali gre za kita, ki ga je za vohunjenje usposobila ruska mornarica. Nanj so bili namreč pritrjeni pasovi, primerni za pritrditev kamere, na plastičnih zaponkah pa je bil napis “oprema Sankt Peterburg”.

Zaradi špekulacij, da gre za ruskega vohunskega kita, so mu nadeli ime, ki je skovanka norveške besede za kita “hval” in končnice “dimir”, ki daje imenu ruski prizvok ter predstavlja končnico imena ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Kot so takrat poročali morski biologi z norveškega direktorata za ribištvo, ki so s kita odstranili pasove, je bilo takoj očitno, da je Hvaldimir vajen ljudi. “To ni divji kit. Vede se kot izgubljena ali zapuščena udomačena žival. Namesto da bi se izogibal ljudem, jih išče,” pa so zapisali v organizaciji OneWhale.

Po treh letih ob norveški obali hitra “selitev” na Švedsko

Organizacija OneWhale je v ponedeljek sporočila, da se je Hvaldimir več kot tri leta počasi pomikal ob zgornji polovici norveške obale. V zadnjih mesecih pa se je nenadoma pospešeno premaknil na drugo polovico proti Švedski. V nedeljo so ga tako opazili v Hunnebostrandu ob jugozahodni obali Švedske, so sporočili iz organizacije.

“Ne vemo, zakaj je Hvaldimir iz svojega naravnega okolja tako hitro pospešil proti švedski obali,” je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Sebastian Strand, morski biolog iz organizacije OneWhale. “V iskanju družice bi ga lahko vodili hormoni. Predvidevamo namreč, da je Hvaldimir star med 13 in 14 let. Je torej v letih, ko je raven njegovih hormonov na zelo visoki ravni,” je dejal in dodal, da bi bila lahko razlog za njegov premik tudi osamljenost. Znano je namreč, da so beluge izjemno socialna bitja, Hvaldimir pa naj, kot so prepričani v organizaciji, od prihoda na Norveško leta 2019 ne bi videl niti ene beluge.

Ob tem nekoliko bega le dejstvo, da je najbližja populacija belug v arhipelagu Svalbard, na skrajnem severu Norveške, torej na nasprotni strani.

V organizaciji jih nekoliko skrbi tudi, da bo Hvaldimir na Švedskem težko našel hrano. Na Norveškem jo je večinoma dobil ob gojilnicah lososov. V zadnjem času so že opazili, da je izgubil nekaj kilogramov, čeprav je njegovo zdravstveno stanje za zdaj še vedno zelo dobro. Beluge sicer dosežejo velikost okoli šest metrov ter lahko doživijo starost med 40 in 60 let.

Rusija se na špekulacije uradno ne odziva

Na špekulacije, da gre za ruskega vohunskega kita, se uradna Moskva ni nikoli odzvala. Ugibajo, da bi Rusija kita lahko izurila za operacije na območju Barentsovega morja, ki velja za pomembno strateško točko in je pod nadzorom tako zahodnih kot ruskih podmornic. Obdajata ga namreč obali Norveške in Rusije.

Je tudi pomemben izhod na t. i. severno pot, ki skrajša plovbo med Atlantskim in Tihim oceanom.

Hvaldimir - kit beluga Hvaldimir - kit beluga
OneWhale/Facebook
Hvaldimir - kit beluga Hvaldimir - kit beluga
OneWhale/Facebook
Hvaldimir - kit beluga Hvaldimir - kit beluga
OneWhale/Facebook
Informativna tabla v norveškem Hunnebostrandu Informativna tabla v norveškem Hunnebostrandu
Wikipedia

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje