Obrambni minister ZDA v Kijevu: Podpirali vas bomo tako zdaj kot v prihodnosti

Svet 20. Nov 202310:11 > 20:41 8 komentarjev
zda v Ukrajini
Foto: PROFIMEDIA

Kijev je nenapovedano obiskal ameriški obrambni minister Lloyd Austin. Že ob prihodu je Ukrajini zagotovil nadaljnjo podporo ZDA v boju proti ruski agresiji. Gre za drugi obisk Austina v ukrajinski prestolnici od začetka vojne februarja lani.

Washington je daleč največji dobavitelj vojaške pomoči Kijevu, zmanjšanje njegove podpore, k čemur pozivajo nekateri republikanski kongresniki, pa bi bil velik udarec za prizadevanja Kijeva za osvoboditev okupiranega juga in vzhoda države med prihajajočo zimo.

Dodatna pomoč v vrednosti 100 milijonov dolarjev,  ki jo je naznanil State Department zajema med drugim rakete za zračno obrambo, raketne sisteme himars, strelivo, topniške granate, protitankovske rakete, strelivo za lahko orožje, mine, rezervne dele za vojaška vozila in drugo.

“Sporočilo, ki vam ga prinašam gospod predsednik je, da so ZDA z vami in da bodo ostale z vami dolgo časa,” je dejal Austin na srečanju z Zelenskim. Zagotovil mu je tudi, da bodo ZDA “skupaj z zavezniki in partnerji še naprej podpirale nujne potrebe Ukrajine na bojišču in njene dolgoročne obrambne zahteve”.

Kijev in njene zaveznice se sicer pripravljajo na sredino srečanje kontaktne skupine za obrambo Ukrajine, v kateri sodeluje 50 držav, ki podpirajo Ukrajino v njenem boju proti ruski invaziji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zelenski je Austinov obisk pozdravil kot “pomemben znak za Ukrajino”. Ameriškemu kongresu in Američanom se je zahvalil za podporo, Austinu pa v pogovoru dejal, da računajo na nadaljnjo podporo ZDA.

Zelenskemu je po poročanju AFP še dejal, da je to, kar se dogaja v Ukrajini, pomembno za ves svet, ne samo za Ukrajino, vsekakor pa za ZDA.

To je drugi obisk Austina v ukrajinski prestolnici od začetka ruske invazije februarja lani. Washington je daleč največji donator vojaške pomoči Ukrajini, njeno zmanjšanje pa bi bil velik udarec za Kijev.

V ameriškem kongresu nekateri republikanski kongresniki nasprotujejo nadaljnji pomoči, vendar ameriški varnostni viri zagotavljajo, da jo bo kongres nazadnje le odobril. Obenem vztrajajo, da se ameriška pomoč Kijevu ne bo zmanjšala niti v luči vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, saj da lahko Washington pomaga tako Izraelu kot Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje