Oče ujetega Belorusa: Romana so v izjavo prisilili

N1 video 25. Maj 202109:45 > 11:48 0 komentarjev

Dmitrij Protasevič, oče ujetega beloruskega blogerja, meni, da ima njegov sin na posnetku zlomljen nos in da je bil v snemanje prisiljen.

V ponedeljek zvečer so beloruski provladni mediji objavili videoposnetek blogerja Romana Protaseviča, v katerem se oglaša iz pripora v Minsku in trdi, da oblasti z njim ravnajo “korektno in zakonito”. Aktivistu in novinarju, nekdanjemu uredniku kanala Nexta na komunikacijski platformi Telegram, v Belorusiji očitajo spodbujanje nemirov.

Prepričan je, da so Romana v zaporu pretepli

Oče 26-letnika Dmitrij Protasevič je v pogovoru za tiskovno agencijo Reuters dejal, da so njegovega sina v snemanje prisilili.

“Menim, da je bil v to prisiljen. To niso njegove besede, to ni njegova intonacija govora, deluje zelo zadržano, in videti je, da je živčen. Zelo verjetno je njegov nos zlomljen, ker je njegova oblika drugačna, in na sprednji strani ima preveč pudra, celotna leva stran je napudrana,” je povedal.

Na mizi ob aretiranem blogarju je tudi škatlica cigaret, za katere je Dmitrij dejal, da niso njegove, saj Roman ne kadi teh cigaret. Dodal je, da Roman ne more priznati, da je sodeloval v množičnih nemirih, ker “tega preprosto ni naredil”.

“Malo verjetno je, da se je dogovoril s tožilci. Menim, da je bil le prisiljen posneti to sporočilo. Ne vemo, kdaj točno je bil ta video posnet in kako pristen je,” je dejal.

Dokaz drugim, česa je sposoben režim

Romanov oče je povedal, da je beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku pravzaprav vseeno za to aretacijo. Po njegovih besedah je celotno operacijo zgradil na tem, da je ujel enega od ustvarjalcev opozicijskega kanala Nexta. Čeprav Roman ni več odgovorni urednik, je bilo to maščevanje in dokaz drugim, kaj lahko storijo, je pojasnil.

Nad odzivom mednarodne skupnosti so presenečeni, da “usoda ene osebe toliko pomeni, tudi Evropski uniji, da je en človek tako dragocen”. Kot pravi, pričakujejo, da bodo dejanja Evropske unije pomagala beloruskemu narodu do svobode.

Beloruske oblasti so v nedeljo prisilno preusmerile Ryanairovo potniško letalo in opozicijskega novinarja in ustanovitelja opozicijskega kanala Nexta aretirale.

Že včeraj se je oglasila tudi Romanova mama Natalija Protasevič. Za Nexto je povedala, da resnično upa, da se bo mednarodna skupnost zavzela za njenega sina in da jim je trenutno zelo težko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!