Oče že več let tri otroke skriva na begu v divjini, zdaj so jih končno opazili

Svet 14. Okt 202410:14 1 komentar
Pogrešani otroci z Nove Zelandije
Jayda, Maverick in Ember so pogrešani od leta 2021. (Foto: Novozelandska policija)

Na Novi Zelandiji so že od leta 2021 pogrešani Thomas Callam Phillips in njegovi trije otroci Ember, Maverick in Jayda, ki jih je vzel s sabo v divjino. Zdaj so otroke videli prvič po več letih. Oblasti skrbi, da Phillips otroke sili tudi v kazniva dejanja.

Ubežnik Thomas Callam Phillips se že tri leta izmika novozelandski policiji. Decembra 2021 je po grdem razhodu s soprogo s svojimi otroki Ember, Maverickom in Jaydo, ki imajo zdaj 8, 9 in 11 let, izginil v divjini Severnega otoka države.

Prejšnji teden je najstnik, ki je s prijatelji lovil divje svinje na družinskem posestvu v Marokopi, opazil in posnel štiri postave – tri otroke in enega odraslega. Najstnik ni želel govoriti za CNN, njegov dedek John McOviney pa je povedal, da je imel moški dolgo brado, otroci so bili zamaskirani. Vsi so nosili nahrbtnike, nihče od njih ni bil posebej zgovoren. Tako jih je najstnik posnel, to pa je za mater Cat v treh letih prvi dokaz, da so pogrešani otroci še živi.

Medtem se vsa država sprašuje, kje so otroci in zakaj jih policija tako dolgo ne najde. “Ne govorimo o veliki državi,” je dejal Lance Burdett, nekdanji detektiv in vodja kriznih pogajanj pri novozelandski policiji. “Zelo presenetljivo je, da jih še niso našli, še posebej ker jih vedno domnevno opazijo na zelo podobnem območju.”

Max Baxter, župan okrožja Otorohanga, ki vključuje Marokopo, podeželsko skupnost z manj kot 100 prebivalci, je povedal, da oblasti verjamejo, da ima Phillips pomoč. “Prepričani smo, da mu nekateri ljudje pomagajo,” je dejal. “Tom ima še vedno veliko podpornikov, ki verjamejo, da počne pravo stvar zase in za svoje otroke.”

Težek teren za tri otroke

Severni otok Nove Zelandije je znan po divji pokrajini, ki smo jo lahko občudovali tudi v Gospodarju prstanov in Hobitu. Strmi hribi se spuščajo v globoke doline, posejane z jamami, ki jih prekriva še zelo gosto poraščen gozd. Marokopa je kraj, v katerem se zlahka izgubiš in še lažje skriješ.

“Ljudje tu živijo z razlogom. Všeč jim je izolacija, všeč jim je, da so na razgibani zahodni obali, da lahko lovijo ribe in se družijo z enako mislečimi ljudmi,” je dejal župan Baxter.

Narava
Severni otok Nove Zelandije. (Foto: PROFIMEDIA)

Phillips je na tem območju odraščal, njegovi starši pa še vedno živijo v družinski hiši. Njegova mati je za televizijo TVNZ zanikala, da bi vedela, kje je sin, in dejala, da si nič ne želijo bolj, kot da bi se vsi štirje vrnili domov.

Izginili že drugič, a tokrat za več let

To ni prvič, da je Phillips izginil z otroki. Septembra 2021 so njegov avto našli zapuščen na plaži, kar je sprožilo veliko iskalno akcijo. Ta je trajala tri tedne, in ko so že vsi mislili, da so izgubljeni na morju, so se ponovno pojavili.

Phillips je policiji dejal, da je z otroki kampiral. Kasneje so ga obtožili zapravljanja policijskega denarja. Dobil je datum, kdaj se mora zglasiti na sodišču, a še preden se je to zgodilo, je s tremi otroki ponovno izginil. Nekateri so domnevali, da spet kampirajo, vendar se tokrat niso vrnili domov.

Izolirani od družbe

Ember, Maverick in Jayda so bili stari 5, 7 in 8 let, ko so izginili. Več kot dve leti se njihova mati ni javno izpostavljala – vse izjave je podajala pisno prek policije.

A junija letos je na Facebooku objavila čustven video. “Pozdravljen, svet. Ime mi je Cat. Danes stojim tukaj pred vami in vas prosim za pomoč, da bi otroke pripeljala domov.”

Mama Cat
Mama pogrešanih otrok Cat. (Foto: Novozelandska policija)

Najstarejša Jayda je dopolnila 11 let. “Zdaj bo postala mlada ženska in potrebuje mamo,” je dejala. “Ember ima astmo, tako kot jaz. Potrebuje zdravstveno oskrbo, ki ji je divjina ne more zagotoviti. /…/ Ne predstavljam si, kako se z vsem spopada Maverick,” je dodala.

V času objave videoposnetka je policija razpisala 80.000 novozelandskih dolarjev (okoli 44.000 evrov) nagrade za informacije, s katerimi bi našli otroke. Pojavila so se poročila, da so jih opazili, vendar ni bilo nobenega preboja v preiskavi.

Kazniva dejanja za preživetje?

Oblasti skrbi, da Phillips otrok ne samo skriva, temveč jih tudi sili v kazniva dejanja.

Maja lani sta dve zamaskirani osebi oropali banko ANZ in pobegnili na motorju. Novozelandska policija je dejala, da je osumljenec Phillips. Spremljala ga je ženska sostorilka, priča pa je povedala, da je bila zelo majhna.

Bančni rop na Novi Zelandiji
Pobeg po bančnem ropu. (Foto: Novozelandska policija)

Oba sta bila po besedah prič oborožena. Zdaj Phillipsa iščejo še zaradi oboroženega ropa, poškodbe in nezakonitega posedovanja strelnega orožja.

Novembra 2023 naj bi Phillips in neimenovani otrok ob 2. uri zjutraj razbila okno trgovine, nato pa pobegnila z ukradenim štirikolesnikom.

Phillipsa so videli tudi na nadzornih kamerah, ko je z zakritim obrazom kupoval potrebščine v trgovini z orodjem.

Nekdanji detektiv Burdett je dejal, da za preživetje potrebuješ denar. “Ne moreš vsega dobiti iz divjine, še posebej s tremi majhnimi otroki.” Prepričan je, da bi moralo biti na terenu več policistov, pa tudi da bi jih lahko iskali lokalni prebivalci, ki poznajo okolico.

Različna mnenja lokalnih prebivalcev

Zadnja izjava novozelandske policije je bila, da so, potem ko je najstniški lovec opazil Phillipsa in otroke, sprožili tridnevno iskalno akcijo, a je bila neuspešna.

Župan Baxter je dejal, da je preiskava razdelila ljudi v skupnosti na tiste, ki menijo, da bi se moral Phillips odpovedati otrokom, in tiste, ki ga zagovarjajo. Mnogi pa si želijo, da bi se celotna operacija končala.

Tom Phillips
Tom Phillips (Foto: Novozelandska policija)

Cat je v svojem videoposnetku nakazala, da se ljudje v skupnosti upirajo iskanju, saj nekateri ne verjamejo, da je njene otroke treba rešiti. “Mnogi med vami pravite, da so otroci v redu. Kako veste, ali ste jih videli ali so to le govorice?” je dejala. “To, kar počne Thomas, ni v redu. Izolacija in nadzor. To je zanemarjanje in ogrožanje otrok. Nič od tega ni v redu.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje