Odgovornost za nedeljski bombni napad v Pakistanu je prevzela Islamska država

Svet 31. Jul 202319:44 0 komentarjev
Ranjenci po nedeljskem bombnem napadu na severozahodu Pakistana. (Foto: PROFIMEDIA)

Teroristična skupina Islamska država je danes prevzela odgovornost za nedeljski samomorilski bombni napad na severozahodu Pakistana. Število smrtnih žrtev napada je po navedbah policije naraslo na 54, skoraj polovica pa naj bi jih bila mladoletnih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Samomorilski napadalec iz Islamske države je detoniral svoj jopič sredi množice, zbrane v mestu Khar na severozahodu Pakistana,” je teroristična skupina zapisala v izjavi za svojo tiskovno agencijo Amaq.

Visoki uradnik pakistanskega oddelka za boj proti terorizmu Shaukat Abbas je opozoril, da je število smrtnih žrtev terorističnega napada naraslo na 54, in dodal, da je bilo 23 žrtev mlajših od 18 let.

Bombni napad se je zgodil v nedeljo v mestu Khar v regiji Bajaur, ki meji na Afganistan. Bomba je eksplodirala na množično obiskanem shodu, ki ga je organizirala stranka Džamiat Ulema-e-Islam (JUI-F) pod vodstvom politika in duhovnika Fazlurja Remana, ki sicer velja za privrženca afganistanskih talibanov.

Pakistan se od avgusta 2021, odkar so talibani prevzeli oblast v Kabulu, sooča s poslabšanjem varnostnih razmer, zlasti na obmejnih območjih z Afganistanom. Samo lani je bilo v državi izvedenih 376 terorističnih napadov. Po podatkih pakistanskega inštituta za konflikte in varnostne študije je bilo lani v napadih ubitih 533 ljudi, še 832 pa ranjenih.

Posledice nedeljskega samomorilskega bombnega napada na severozahodu Pakistana.
Posledice nedeljskega samomorilskega bombnega napada na severozahodu Pakistana. (Foto: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!