Odkritje 40.000 let stare jame bi lahko razvozlalo življenje neandertalcev

Svet 02. Okt 202114:44 1 komentar
jama Vanguard
Profimedia

Odkritje 40.000 let stare jame v Gibraltarju bi lahko po mnenju raziskovalcev pripeljalo do prelomnih najdb o življenju neandertalcev.

V jami Vanguard, ki je del Gorhamovega kompleksa jam in je pod zaščito Unesca, arheologi več let poskušajo najti nove dvorane in prehode. Minuli mesec jim je uspelo: odkrili so 13 metrov dolgo dvorano, ki se nahaja v zadnjem delu jame. V njej so odkrili ostanke risov, hijen in beloglavih jastrebov. Našli pa so še prakse na stenah, ki jih je naredil neznani mesojed.

 

Najbolj impresivne so najdbe ostankov morskih živali, je povedal direktor Gibraltarjevega narodnega muzeja Clive Finlayson, saj nakazujejo, da so v novoodkritih delih jame živeli neandertalci. Jama je od plaže oddaljena 20 metrov, kar pomeni, da je te živali moral nekdo prinesti vanjo. “Zaradi starosti najdb lahko gre zgolj za neandertalce,” pravi Finlayson. V jami so našli tudi mlečni zob neandertalca.

Odkrije jame je ocenil kot eno najbolj vznemirljivih odkritji v karieri. “Kolikokrat v življenju boste našli nekaj, kjer ni bil nihče že 40.000 let? Mislim, da se to zgodi samo enkrat v življenju,” je povedal in dodal, da se je ob prvem vstopu v jamo naježil.

A pred raziskovalci je še ogromno dela. Direktor muzeja ocenjuje, da bo trajalo desetletja. Ob tem pa bi se lahko izkazalo, da je novoodkrita dvorana precej večja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje