Macron uveljavil pokojninsko reformo mimo parlamenta. Francozi množično na ulice

Svet 16. Mar 202312:23 > 22:13 4 komentarji
Stephane Mah/REUTERS

Francoski predsednik Emmanuel Macron je uporabil 49.3 člen francoske ustave, ki bo omogočil uveljavitev pokojninske reforme mimo parlamenta. Medtem so člani opozicije v hramu demokracije v znak protesta zapeli himno, dvignili so tudi transparente. Po vsej Franciji potekajo protesti.

Francoska vlada se je odločila pokojninsko reformo, ki med drugim predvideva zvišanje upokojitvene starosti z 62 na 64 let, sprejeti s pomočjo ustavnega instrumenta, po katerem lahko reformo sprejme sama.

Spodnji dom francoskega parlamenta tako danes ne bo glasoval o predlogu, ki ga je že dopoldne potrdil senat.

Senat je kompromisno besedilo reforme, o katerem je v sredo dosegla dogovor komisija, sestavljena iz senatorjev in poslancev, potrdil dopoldne, popoldne bi moralo slediti glasovanje v narodni skupščini.

Ker vlada predsednika Emmanuela Macrona v njej nima večine, podpora konservativnih republikancev pa ni bila zagotovljena, se je Macron odločil za uporabo ustavnega instrumenta, znanega kot člen 49/3, po katerem lahko vlada reformo sprejme mimo parlamenta.

Dvig upokojitvene starosti je glavna točka reforme. Poleg tega naj bi se z njo tudi povečalo število let, potrebnih za vplačevanje v pokojninski sistem, najnižja pokojnina pa naj bi se zvišala na 1.200 evrov.

Reforma, ki velja za ključni projekt Macrona in njegove desnosredinske vlade, naj bi bila po njihovi oceni nujna, češ da bi se brez nje pokojninski sistem sesul.

Preden je francoska premierka Elisabeth Borne napovedala uporabo omenjenega člena, so jo člani opozicije glasno izžvižgali, v znak protesta so zapeli marseljezo, himno. Dvignili so tudi transparente, na katerih je pisalo “demokracija” in ne “dvigu upokojitvene starosti”.

Po napovedanih spremembah so v večjih mestih izbruhnili protesti. Po pisanju BBC je policija do zdaj aretirala 73 protestnikov.

Stephane Mah/REUTERS
Stephane Mah/REUTERS
Stephane Mah/REUTERS
Stephane Mah/REUTERS
Stephane Mah/REUTERS

Sicer ljudje že nekaj dni protestirajo, po podatkih je v sredo po Franciji proti reformi demonstriralo 480 tisoč ljudi, med njimi 37 tisoč v Parizu. Največ se jih je na ulice odpravilo 7. marca, ko se je protestov po podatkih policije udeležilo 1,28 milijona ljudi, po podatkih sindikatov pa več kot tri milijone.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje