Odločno Bidnovo sporočilo Netanjahuju

Svet 04. Apr 202420:44 7 komentarjev
Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem poudaril, da so napadi na humanitarne delavce nesprejemljivi, kot je nesprejemljiv tudi splošni humanitarni položaj v Gazi, je sporočila Bela hiša. Izrael je pozval h konkretnim ukrepom glede zaščite civilistov in humanitarnih delavcev.

“Predsednik Joe Biden je dal jasno vedeti, da mora Izrael naznaniti in izvesti vrsto določenih, konkretnih in preverljivih ukrepov glede preprečevanja škode civilnemu prebivalstvu, humanitarnega trpljenja in varnosti humanitarnih delavcev. Dal je jasno vedeti, da bo ameriška politika do Gaze odvisna od naše ocene izraelskega ukrepanja pri teh korakih,” je sporočila Bela hiša.

Biden je glede na sporočilo še poudaril, da je takojšnja prekinitev ognja nujna za stabilizacijo in izboljšanje humanitarnega položaja in zaščito nedolžnih civilistov. Izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je pozval, naj pooblasti svoje pogajalce, da brez odlašanja dokončajo dogovor o vrnitvi talcev.

Biden naj bi jasno poudaril, da mora Izrael “izvesti vrsto konkretnih in merljivih ukrepov za odpravo škode za civilno prebivalstvo, za odpravo humanitarnega trpljenja in za zagotovitev varnosti humanitarnih delavcev”. Biden je napovedal, da bo politika ZDA glede Gaze odvisna od “naše ocene takojšnjega ukrepanja Izraela glede teh ukrepov”. Poudaril je, da je za “stabilizacijo in izboljšanje humanitarnih razmer ter zaščito nedolžnih civilistov” nujna takojšnja prekinitev ognja.

Voditelja sta govorila tudi o javnih iranskih grožnjah Izraelu, pri čemer ima Izrael trdno podporo ZDA, je še sporočila Bela hiša.

Biden se doma sooča z vse večjim pritiskom javnosti, naj pritisne na Izrael za takojšnje premirje v Gazi. Pritiski so se okrepili po nedavnem zračnem napadu na humanitarne delavce organizacije World Central Kitchen, ki je zahteval sedem žrtev.

Ob tem ameriški mediji poročajo, da je Bidnova vlada ravno na dan napada odobrila novo pošiljko orožja Izraelu.

Ustanovitelj World Central Kitchen Jose Andres je dejal, da je bil napad na njegove delavce nameren, saj je bila izraelska vojska obveščena o njihovem gibanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje