V italijanskih Dolomitih se je odlomil ledenik, mrtvih najmanj pet ljudi

Svet 03. Jul 202217:46 > 19:01 0 komentarjev

V Dolomitih se je zgodila nesreča. Odlomil se je del ledenika in sprožil plaz. Najmanj pet ljudi je umrlo, osem naj bi jih bilo poškodovanih.

V italijanskih Dolomitih se je danes odlomil del ledenika in sprožil plaz, ki je ubil najmanj pet ljudi, še osem je bilo ranjenih, so sporočili reševalci. Ledenik se je odlomil na najvišjem vrhu Dolomitov, Marmoladi. Reševalci še iščejo morebitne druge žrtve nesreče, zato so trenutne številke začasne, so dodali. Sprva se je sicer poročalo o najmanj šestih žrtvah.

Reševalci regije Veneto Suem 118 so po navedbah španske tiskovne agencije EFE sporočili, da je 15 oseb skušalo osvojiti Marmolado, ko se je odlomil vrh ledenika. Na njihovo pot je tako zgrmel plaz ledu, kamnov in snega.

Dolomiti
Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico/REUTERS

Po navedbah Suem 118 je umrlo najmanj pet ljudi, še vsaj osem pa jih je bilo ranjenih, od tega dva huje. Z območja so evakuirali še 18 ljudi, ki so se v času odloma ledenika nahajali na območju. O nacionalnosti ponesrečenih ni podatkov.

V reševalni akciji sodeluje pet helikopterjev in ducat reševalcev, piše BBC.

Zakaj se je del ledenika odlomil, ni znano. Je pa, po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA, nevarnost plazov v Dolomitih trenutno visoka. V soboto so na 3343 metrov visoki Marmoladi izmerili temperaturni rekord; na vrhu je bilo kar 10 stopinj Celzija.

Italijanski alpinist Reinhold Messner je za časnik La Republica povedal, da se ledenik že nekaj let zmanjšuje zaradi globalnega segrevanja. “Ostalo je komaj kaj ledu,” je rekel. Opozoril je, da se ledeniki občasno odlomijo zaradi gravitacije. Razlog za zmanjševanje ledenika vidi v vročini, ki povzroča taljenje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!