Odmeven primer na Otoku: zaradi samomora 12-letne deklice Britancu dosmrtna ječa

Svet 25. Okt 202417:55
Foto: PROFIMEDIA

Britansko sodišče je 26-letnega Alexandra McCartneyja obsodilo na dosmrtni zapor zaradi uboja, po tem ko je njegovo spletno izsiljevanje privedlo do samomora 12-letne deklice.

Britanca iz Severne Irske Alexandra McCartneyja so danes obsodili na dosmrtni zapor, po tem ko je zaradi njegovega izsiljevanja prek spleta spomladi 12-letna deklica storila samomor, poroča BBC.

26-letnik je priznal krivdo za uboj deklice, ki si je življenje vzela leta 2018, saj ni želela podleči McCartneyjevim zahtevam, ki so vključevale zlorabo svoje mlajše sestre. Leto in pol po njenem samomoru si je življenje vzel tudi njen oče.

Kot piše BBC, je McCartney, ki se je na družbenem omrežju Snapchat izdajal za dekle, od deklic pridobil njihove razgaljene fotografije ali posnetke spolnih dejanj. Na njihovi podlagi je žrtve nato izsiljeval in jim grozil, češ da bo fotografije objavil, če ne storijo določenih dejanj. Ta so poleg njih samih vključevala tudi druge ljudi, hišne ljubljenčke in predmete.

Alexander McCartney
Obsojeni Alexander McCartney (Foto: Police Service of Northern Ireland)

Enemu od deklet je dejal, da bo, če ga ne bo ubogala, v njen dom poslal ljudi, ki jo bodo posilili.

Severnoirska policija je sporočila, da je na 64 storilčevih napravah našla več deset tisoč fotografij in videoposnetkov spolnih dejanj deklic, ki jih je izsiljeval.

Večina deklic je bila po poročanju BBC stara med deset in 12 let, prihajale so iz 30 držav.

McCartney je priznal krivdo za 185 obtožb izsiljevanja, ustvarjanja in razpečevanja nedostojnih pornografskega materiala otrok ter siljenja otrok s spolnim dejanjem. Med letoma 2013 in 2019 je njegovim prevaram podleglo več kot 60 otrok. Preden lahko zaprosi za pogojni izpust, mora v zaporu preživeti najmanj 20 let.

Med izrekom sodbe je imel obtoženi po navedbah BBC zaprte oči, čustev na sojenju sicer ni pokazal.