Odslej bodo na Kosovu z gotovino plačevali le še z evri

Svet 01. Feb 202414:54 2 komentarja
DENAR
Foto: PROFIMEDIA

Na Kosovu so ukinili srbski dinar in od danes je plačevanje tam mogoče le še z evri. Evropska unija poziva k dialogu med Beogradom in Prištino in opozarja na posledice te odločitve za kosovske Srbe.

Evro je danes postal edina valuta za gotovinske transakcije na Kosovu, kar v praksi pomeni ukinitev srbskega dinarja. Kosovska centralna banka (CBK) je januarja namreč sprejela uredbo, po kateri je evro danes postal edina valuta, dovoljena za opravljanje gotovinskih plačilnih transakcij v plačilnem sistemu na Kosovu.

V srbskih skupnostih na Kosovu je plačilni promet doslej potekal tudi v srbskih dinarjih. V dinarjih so ponekod izplačevali tudi plače. Dinarji so na Kosovo prihajali iz Srbije prek srbske centralne banke (NBS). Odslej bo uvoz in izvoz evrov ter drugih valut na Kosovu potekal izključno prek CBK, ukinjajo pa tudi banke, ki delujejo v srbskem sistemu in imajo na Kosovu svoje podružnice.

Novinarka srbske televizije N1 je davi iz Mitrovice na severu države sicer poročala, da se v občinah z večinsko srbskim prebivalstvom ni še nič spremenilo in da so dinarji še vedno v obtoku. Tako se z dinarji še naprej plačuje v trgovinah in kavarnah, možno jih je tudi dvigniti na bankomatih srbske banke Poštanska štedionica.

Kosovska vlada bo zagotovila prehodno obdobje

Iz urada visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU so danes opozorili, da bo uredba CBK vplivala na finančno podporo, ki jo kosovski Srbi prejemajo od Srbije. Obenem so izrazili zaskrbljenost zaradi posledic, ki bi jih lahko imela ta odločitev na vsakdanje življenje kosovskih Srbov in drugih skupnosti na Kosovu.

Opozorili so tudi na kratko prehodno obdobje za izvajanje uredbe, ki ga spremlja pomanjkanje informacij in praktičnih rešitev za vse prizadete skupnosti, kar po oceni EU lahko resno zaplete njihova življenja. Kosovo so zato pozvali, naj zagotovi dovolj dolgo prehodno obdobje in najde rešitev tega vprašanja med pogajanji v okviru dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem EU.

EU je svojo zaskrbljenost zaradi omenjene uredbe izrazila že v začetku tedna, med obiskom posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom v Beogradu in Prištini. Kosovska vlada je nato v sredo sporočila, da bo zagotovila prehodno obdobje za izvajanje uredbe, in to tako da kazni za kršenje uredbe na začetku še ne bodo izvajali.

Napovedana uredba CBK je povzročila zaskrbljenost med srbskim prebivalstvom na Kosovu in kritike Beograda, da želi Priština s severa države pregnati Srbe in ustaviti dialog. Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je zaradi uredbe CBK v sredo zvečer sestal tudi z veleposlaniki ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije in Nemčije.

Iz urada predsednika so po koncu sestanka sporočili, da ne bodo posredovali sporočila za javnost, ker bi bila “vsaka uradna beseda odveč”. Vodja urada srbske vlade za Kosovo Petar Petković pa je po sestanku ponovil, da je ukinitev dinarja nasilno dejanje, usmerjeno proti obstoju srbskega naroda na Kosovu. Napovedal je tudi, da bo Vučić javnost na to temo nagovoril v naslednjih dneh, poroča portal N1 Srbija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje