Odslovili ruskega generala, ki je opozoril na napake vodstva

Svet 13. Jul 202309:22 2 komentarja
Ivan Popov
Ivan Popov (Foto: PROFIMEDIA)

Eden od ruskih generalov, ki je poveljeval ruskim silam na jugu Ukrajine, je sporočil, da so ga odpustili. Po njegovih besedah je bil odslovljen po tem, ko je rusko obrambno ministrstvo obtožil, da ne zagotavlja zadostne podpore enotam na terenu. Kijev je bil medtem tretjo noč zapored tarča napadov z droni. Umrla je ena oseba, še najmanj štiri pa so bile ranjene.

Ruski generalštab naj bi domnevno zaradi javnih kritik na račun vodstva vojske razrešil enega izmed poveljnikov ruskih sil v Ukrajini, generala Ivana Popova. Ta je v glasovnem sporočilu povedal, da so ga umaknili s položaja, ker je izpostavljal napake vodstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Popov je vodil eno od armad, ki je del južnega poveljstva ruskih sil. Te enote sodelujejo v ruskih operacijah v Ukrajini vse od začetka invazije februarja lani, trenutno pa so nameščene na južnem bojišču v regiji Zaporožje.

V glasovnem sporočilu za svoje podrejene, ki je bilo objavljeno na Telegramu poslanca ruske dume Andreja Guruljova, je Popov zatrdil, da so ga razrešili, ker je opozarjal na pomanjkljivosti pri delovanju topništva, ki da je privedlo do številnih smrti in poškodb ruskih vojakov. Na Telegramu so sicer že pred tem krožila poročila o njegovi odstavitvi, potem ko naj bi načelnik generalštaba ruske vojske zanj dejal, da zganja paniko.

Kijev tretjo noč zapored tarča napadov z droni

Kijev je bil danes tretjo noč zapored tarča napadov z droni, v katerih je umrla ena oseba, še najmanj štiri pa so bile ranjene, so sporočile lokalne oblasti. Droni iranske izdelave šahed, ki jih uporablja ruska vojska, so nad prestolnico prileteli iz različnih smeri, okoli ducat pa jih je sestrelila zračna obramba.

Eksplozije je bilo ponoči slišati iz več delov ukrajinske prestolnice, o padajočih ostankih sestreljenih dronov pa so poročali iz petih mestnih četrti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Najmanj štiri osebe so bile pri tem ranjene, ob posredovanju gasilcev v eni od stanovanjskih stavb, pa so odkrili truplo ene osebe, je na Telegramu zapisal kijevski župan Vitalij Kličko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje