Odstopil predsednik Vietnama. Komunistična partija: Kršil je pravila

Svet 20. Mar 202417:21 0 komentarjev
Vo Van Thuong
Foto: Richard A. Brooks/REUTERS

Predsednik Vietnama Vo Van Thuong je po le enem letu na čelu države odstopil s položaja. Odstop je že sprejel centralni komite komunistične partije, ki vodi to enostrankarsko državo. Navedli so, da je predsednik kršil pravila in da kot vodja države ni dal ustreznega zgleda.

Po samo letu dni na položaju je danes odstopil predsednik Vietnama Vo Van Thuong. Vladajoča komunistična partija v tej enostrankarski državi je kot razlog navedla, da je kršil pravila in da kot vodja države ni dal ustreznega zgleda.

Njegove kršitve pravil, ki jih stranka v sporočilu ni opredelila, in pomanjkljivosti so povzročile slabo javno mnenje, kar je vplivalo na ugled stranke, države in njega osebno, so sporočili iz stranke. Odstop je že sprejel centralni komite komunistične partije, v četrtek pa ga bo predvidoma potrdil tudi parlament, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vietnam v vrtincu političnih pretresov

Do padca 53-letnega politika prihaja v času, ko Vietnam doživlja velike politične pretrese, saj so njegovega predhodnika odstavili v okviru obsežne protikorupcijske kampanje. V okviru te kampanje so odstavili tudi več ministrov, vodilnim gospodarstvenikom pa so sodili zaradi goljufij in korupcije.

Thuong je postal predsednik 2. marca lani, potem ko je po obtožbah o korupciji s položaja odstopil Nguyen Xuan Phuc. Odstopi v državi, v kateri politične spremembe skrbno načrtujejo, so sicer redki, saj je pred Phucom odstopil samo en predsednik in še ta iz zdravstvenih razlogov.

Podrobnosti o vzrokih za odstop Thuonga niso objavili, je pa ministrstvo za javno varnost ta mesec napovedalo razširitev preiskave podjetja za razvoj infrastrukture v treh provincah, tudi v osrednji Quang Ngai, kjer je bil Thuong prej vodilni predstavnik partije.

Podjetje Phuc Son je osumljeno ponarejanja finančnih izkazov, da bi se izognilo plačilu davkov. V okviru preiskav so aretirali devet ljudi, med njimi pet uradnikov iz province Quang Ngai.

Čeprav je mesto predsednika eno od štirih voditeljskih položajev v vietnamski politični hierarhiji, ima v veliki meri zgolj ceremonialno vlogo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!